Bolívia is segíteni fogja Venezuela élelmiszerellátását

Közgazdászok szerint az állami árszabályozás, míg a kormány szerint a megnövekedett fogyasztás miatt lépett fel hiány számos árucikk tekintetében Venezuelában, ahol az alapvető termékek 70 százalékát importálják. Nicolás Maduro elnök azonban számíthat a bolívari országok, így Bolívia és Nicaragua segítségére. De meddig tartható fent ez az árszabályozási rendszer?

Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnök vasárnap több kétoldalú megállapodást írtak alá, amelyek az energetika és az élelmiszergyártás területén erősítenék a két ország kapcsolatát.

Hiánycikkek

A eseményre a bolíviai Cochabambában került sor, amely Maduro első latin-amerikai országba tett hivatalos látogatása volt elnöki minőségben.  A találkozó többek között azt a célt szolgálta, hogy „erősítse a bolivári forradalmat az imperialista fenyegetéssel szemben” – hangsúlyozta a venezuelai elnök.

Venezuelában ismét jó ideje hiány van egyes élelmiszerekből és használati cikkekből, így a megállapodás emiatt is fontos a karibi ország számára. Miközben Maduro Bolíviában tárgyalt, Nicaraguából aznap indult el egy 15 000 tonnányi cukorszállítmány, amelyet hamarosan újabbak követnek. A közép-amerikai ország az ALBA (a Chávez által létrehozott „Bolívari Szövetség a mi Amerikánkért”) keretében exportál élelmiszeripari termékeket Venezuelába, kőolajért cserébe.

Az Evo Moralesszel közösen aláírt  mezőgazdasági megállapodás értelmében pedig közös élelmiszeripari vállalatot alapít a két ország, amelynek tevékenységét negyedévente felül fogják vizsgálni.

Közgazdászok szerint ugyanis a hiányt az okozza, hogy államilag szabályozzák az árakat, amiket így mesterségesen a piaci árak alá nyomnak le, hogy a szegényebb társadalmi rétegeknek kedvezzenek.

TV után rádió

A Moralesszel folytatott tárgyalások során az energiaügyi kérdések elsősorban a venezuelai állami olajvállalat, a PDVSA bolíviai kitermelő tevékenységének felülvizsgálatát érintették.

Morales és Maduro a fentieken túl abban is megállapodtak, hogy a közös dél-amerikai televízió, a Telesur sikerein felbátorodva közös rádiószolgáltatót is létrehoznak majd a jövőben.

Kolumbia

Emellett mindkét vezető kitért rá, és történelmű jelentőségű eredménynek nevezte, hogy a kolumbiai kormány és az ország legjelentősebb gerillaszervezete, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) között megindult a békefolyamat, amely pontot tehet egy közel ötven éve tartó konfliktus végére. Maduro gratulált a kolumbiai elnöknek, Juan Manuel Santosnak, a tárgyaló bizottságnak és a FARC küldötteinek, valamint azt kérte, hogy vigyék tovább a folyamatot.

A kolumbiai kormány és a FARC vasárnap Havannában jelentette be, hogy megállapodásra jutottak a területi kérdésekben, amely a Kubában zajló béketárgyalás első napirendi pontja volt.

Czifra Dóra, Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »