Usa: új izraeli védelmi megállapodás

A megbeszélésen többek között szó volt a szíriai polgárháborúról, az iráni atomfenyegetésről és az izraeli-palesztin konfliktusról is.

Chuck Hagel, amerikai védelmi miniszter Izraelbe érkezett, hogy szakmai kérdésekről beszéljen ottani kollégájával. A miniszteri megbeszélés apropóját az adta, hogy a Közel-Kelet jelenleg finoman fogalmazva is problémásnak mondható. A tárgyaláson szó esett még a két állam stratégiai szövetségéről, valamint a szakpolitikusok azt is kifejtették, hogy egymás segítése mindkét országnak kölcsönös érdeke.

A stratégiai szövetség megerősítését három pontra tervezték. Először is több lépcsős rakétavédelmi rendszert telepít az Egyesült Államok Izraelbe. Ezek mindegyike más helyen már bizonyított. Az „Iron Dome” rakétaelhárító rendszer az eddigiekben is sok életet mentett meg. Az „Arrow” a ballisztikus rakéták elhárításának szakértője, míg a „David’s Sling” a közép-, illetve hosszú hatótávolságú rakéták elhárítására specializálódott. Ez utóbbi egyébként az atmoszférában fejti ki áldásos tevékenységét.

A második pontja a stratégiai szövetségnek az a 3,1 milliárd dolláros segítség, melyet Amerika az izraeli védelmi költségvetés rendelkezésére bocsájt. Ily módon egy kis szerepet kap a multipoláris világrendben is jelen lévő befolyási övezet, melynek Izrael és Amerika fontos részei. A harmadik pont az amerikai segítségnyújtás az eszközpark terén. Ez néhány légi szállító jármű kölcsönadását jelenti, melyek a logisztikai ellátást, illetve az egyes manővereket segítik, ezen kívül pedig nagyban hasznára vannak a különféle hadgyakorlatokban akár az egyik, akár a másik félnek.

Mindebből adódik a kérdés, hogy vajon minderre miért van szükség? Az egyik válasz az iráni atomfenyegetésben keresendő. A második indokok az elhúzódó szíriai polgárháború szolgáltatja. Az iráni atomfenyegetésben az jelenti a fő problémát, hogy bár a hírszerzési jelentések sikeresnek mondták az atomprogram leállítását elősegítő szankciókat Izrael a földrajzi fekvése okán tart az atomfenyegetéstől. Szíria és a polgárháború azért okoz Izrael számára fenyegetést, mert a szakértők jelen állás szerint szerte a világon a humanitárius problémák mellett a háború expanzióját látják az egyik legfőbb fenyegetésnek. E mellett a jelen körülmények között Szíriában folyamatosan terítéken van az országban fölhalmozott fegyverarzenál ellenőrzésének kérdése, valamint a terrorista elemek esetleges léte a polgárháborúban.

Mindezek mellett, vagy ezeken túl az egyeztetésen szó esett még az izraeli-palesztin konfliktus, illetve békefolyamat jelen állásáról is. Nap, mint nap arról szólnak a hírek, hogy milyen áldatlan börtönviszonyok vannak Izraelben, illetve, hogy a West Bank régióban, és a Gáza-övezetben folyamatosan harcok dúlnak. E mellett az is megosztja a nemzetközi közvéleményt, hogy Izrael részéről állandó napirenden van a telepbővítés témaköre. Ebben a tekintetben azt lehet elmondani, hogy az izraeli belpolitika problémái miatt a politikai elit egyelőre nem rendelkezik koherens tervvel a konfliktus rendezését illetően. Azonban vannak előremutató kezdeményezések mind a kormányoldalon, mind pedig az ellenzékben.

Ezzel párhuzamosan az is látszik, hogy a palesztinok nem egységesek a konfliktus rendezését illetően, amit a legutóbbi események mutatnak. Az események tükrében úgy tűnik, hogy a palesztin politikai elitben az eddig főszerepet játszó politikusok némiképp háttérbe szorultak, helyüket pedig régi-új szereplők vették át. Ez azt mutatja, hogy a konfliktus jelen állás szerint a megoldást tekintve kissé veszített jelentőségéből, helyét aktuális a környező államokat foglalkoztató események vették át.

Ebben a tekintetben mindkét politikus tudja, hogy az egyezményeik, tárgyalásaik stratégiai fontosságúak a térség békéje érdekében, és segítik a különböző konfliktusok mielőbbi rendezését.

Gregovszki Judit

Friss hírek