Megtámadták a francia nagykövetséget

Kedden reggel egy autó parkolt le a Tripoliban található francia nagykövetség előtt és néhány perccel azután fel is robbant. A robbanásban a képviselet egy része és a környékbeli házak megrongálódtak, két francia őr megsérült és egy szomszéd házban élő lány is súlyos sérüléseket szenvedett. Francois Hollande, francia elnök szerint ez a támadás nem csak országa ellen irányul, hanem minden nemzet ellen, akik felveszik a harcot a terrorizmussal.

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius a hír hallatán a helyszínre utazott és nyilatkozatában elmondta, hogy a támadásért felelős terroristák fizetni fogni tettükért. A robbantásért még egy szervezet sem vállalta a felelősséget, de Franciaország számít a líbiai biztonsági erők segítségére a nyomozásban. A líbiai külügyminiszter szerint nincs értelme spekulálni a lehetséges elkövetőkről, a belügyminiszter azonban óvatosan megjegyezte, hogy a követség helyi származású őrei nem voltak ott a támadásnál, habár az utcafronton kellett volna őrizniük a diplomáciai képviseletet.

Franciaország két évvel ezelőtt a civilek védelme érdekében a líbiai felkelők oldalára állt és fegyveres erőkkel, repülőgépekkel segítette őket Kadhafi megbuktatásában. Ma francia seregek harcolnak Maliban, egy másik észak-afrikai országban az iszlamisták ellen. A nagykövetség megtámadásának pontos okára azonban még eddig nem derült fény.

Kántor Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »