Halálbüntetésre ítélhetik a bostoni merénylőt

Halálbüntetére is ítélhetik a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottját, Dzsohar Carnajevet.

Halálbüntetést is kaphat a múlt héten elkövetett bosztoni merénylet életben maradt gyanúsítottja, számol be a CNN. Dzsohar Carnajevés testvére Tamerlan Carnajev múlthét hétfőn követte el a bostoni maratonon azt a robbantásos merényletet, amelyben hárman életüket vesztették 180-an pedig megsebesültek. Míg Tamerlan Carnajev  menekülés közben éltét vesztette, addig a 19 éves Dzshohar Carnajev eddig tisztázatlan körülmények között súlyosan megsebesült elfogásakor, ezért jelenleg egy bostoni kórházban ápolják.  

A folyamatos őrizet alatt álló gyanúsítottnál tegnap járt először Massachusetts állam kerületi bírája, hogy ismertesse vele a jogait és tájékoztassa a vádemelésről.Dzsohar Carnajevet az Egyesült Államok területén elkövetett, halált és anyagi kárt okozó tömegpusztító fegyverek előre megtervezett és összeesküvésből születő használatával vádolják. Ha az ügyet Massachusetts állam törvényei szerint tárgyalnák, az életfogytig tartó szabadságvesztés lenne a legsúlyosabb ítélet, amit Carnajev kaphat. Azonban a bostoni merénylet ügyét szövetségi szinten tárgyalják majd, így lehetséges, hogy Carnajevet akár halálbüntetésre is ítélhetik tetteiért.

Az igazságügyi minisztérium a következő hetekben hoz határozatot arról, hogy fennáll-e a halálbüntetés kiszabásának lehetősége.  A kérdésről Eric Holder főügyész dönt majd, de Barck Obama és a Fehér Ház tisztviselőinek véleménye is vélhetően sokat nyom majd a latba.

Már az a kérdés is felmerült, hogy ki legyen Dzsohar Carnajev védőügyvédje a per során.Judy Clarke bűnügyi védőügyvéd a legnagyobb esélyes, aki már több hasonló, nagy jelentőségű perben látta el a vádlottak védelmet. Clarke védte többek között az „Unabomber” néven elhíresült Theodore Kaczynskit, valamint az atlantai olimpián robbantó Eric Rudolphot is. Clarke arról is híres, hogy eddig többször is sikerült elkerülnie védencei halálbüntetését.

Szakértők szerint Dzsohar Carnajev esetébena védelemnek az lenne a legkedvezőbb, ha halogatni tudná a per kezdetét. Ez azért fontos,  hogy lecsendesüljenek a tragédia utáni indulatok és a védelem is fel tudjon készülni Carnajev védelmére. 

Kollár Erika

Friss hírek