Az amerikaiak továbbra sem bíznak a központi kormányzatban

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak nagy többsége továbbra is bizalmatlan a washingtoni kormányzattal szemben, ugyanakkor a helyi politikai vezetéssel kapcsolatban ez kevésbé mondható el.

A Pew Research Center nemrégiben közzétett felmérésének eredményei az amerikai lakosság saját szövetségi kormányzatával szembeni alacsony bizalmának változatlanságát támasztja alá. A Washington Post oldalán található grafikonok segítenek áttekinteni a választók bizalmi indexének alakulását az 1997 és 2013 közötti periódusban.

A felmérésben részt vetteknek 2013-ban mindössze kevéssel több mint egynegyede, pontosan 28 százaléka válaszolt úgy, hogy bízik a washingtoni vezetésben. Ugyanezen személyek azonban sokkal pozitívabban vélekednek a politikai vezetésről, ha helyi ügyekről van szó. A helyi önkormányzatok a megkérdezettek 63 százalékának bírják bizalmát, míg a tagállami vezetések alig maradnak el a szintén igen magasnak mondható 57 százalékos elfogadottságukkal.

A korábbi évek felmérései alapján azonban azt láthatjuk, hogy a kormányzatok pozitív megítélése folyamatosan csökkent mindhárom szinten az 1997-es esztendő óta. 16 évvel ezelőtt ugyanis a helyi önkormányzatok 68, a tagállamok 66, Washington pedig 38 százalékon álltak. Az egyetlen kivételt a 2001-es esztendő jelentette, amikor is a terrortámadásokat követően hirtelen magasra nőtt a polgárok saját vezetésükbe vetett bizalma úgy a helyi, mind a tagállami és a szövetségi szinten is.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »