Terrortámadás fenyegeti Szlovákiát?

Csak idő kérdése, hogy régiónkban sor kerüljön egy terroristatámadásra – jelentette ki Andor Šándor cseh biztonsági szakértő a szlovák  közszolgálati rádió Szombati Párbeszédek című vitaműsorában.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia és Csehország területén számos amerikai, brit, illetve zsidó célpont található, ám egyik ország sincs megfelelően felkészülve egy esetleges támadásra.

Robert Kaliňák belügyminiszter úgy gondolja, Szlovákiát továbbra sem fenyegeti közvetlen terrortámadás veszélye. A belügyi tárca vezetője szerint az Európai Unióval való együttműködésünkek köszönhetően itthon viszonylag alacsony a biztonsági kockázat.

Kaliňák hangsúlyozta, Szlovákia előnyös helyzetben van a terroristák elleni harcot illetően. Az ország területe kicsi, így viszonylag könnyen megfigyelhető az összes fenyegetést jelentő csoport. Előnyként jelölte meg azt is, hogy a lakosság összetétele viszonylag homogén, tehát nagy az esélye annak, hogy felfigyelnek a körükben megjelenő idegen elemre.

Andor Šándor viszont úgy gondolja, hogy a  rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak jobb személyi, technikai és törvényi keretekre van szükségük ahhoz, hogy megbízhatóan felléphessenek a terroristákkal szemben. Véleménye szerint lehetőséget kellene teremteni arra, hogy a titkosszolgálatok – természetesen megfelelő ellenőrzés mellett – korlátozott ideig nagyobb mértékben beavatkozhassanak a polgárok személyi és szabadságjogaiba.

A cseh biztonsági szakember szerint a tervezett lengyel-szlovák közös rendezésű téli olimpia vonzó célpontot jelenthetne a terroristák számára. Ezzel Kaliňák is egyetértett. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette: még nem biztos, hogy a két ország megkapja a rendezési jogot. Amennyiben ez megtörténik, a lengyel féllel együttműködve Szlovákia megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta a miniszter.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek