Fegyveres támadás a mogadishui bíróság ellen

Beigazolódtak az elmúlt napok híresztelései, vasárnap az al-Shabaab fegyveresei megrohamozták a szomáliai legfelsőbb bíróság mogadishui épületét. Az órákon át tartó fegyverharc áldozatainak számáról egyelőre még nincs végleges adat.

Vasárnap dél körül legalább két robbanás rázta meg a szomáliai legfelsőbb bíróság mogadishui épületét, majd szemtanúk beszámolói szerint a hadsereg egyenruhájába öltözött fegyveresek rohanták meg a létesítményt. A helyszínre siető biztonsági erők tüzet nyitottak a támadókra, a harc órákig elhúzódott.

Az áldozatok pontos száma egyelőre ismeretlen. Egy, a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőr, Hussein Ali saját elmondása szerint öt holttestet számolt össze, a Reuters beszámolója szerint viszont legalább 16 halott feküdt a helyszínen. Mivel a támadók állítólag a hadsereg egyenruháját viselték, egyelőre nem lehet tudni, hogy az áldozatokból hányan voltak a kormányerők tagjai, támadók vagy esetleg civilek.

A történtek alapján feltételezhető, hogy a fegyveresek jó előre kitervelték a támadást, amelynek célpontja valószínűleg a legfelsőbb bíróság a történtek alatt is ülésező elnöke volt. A brit külügyminisztérium már pénteken utazási figyelmeztetést adott ki Szomáliára, ugyanis értesüléseik szerint „terroristák egy nagyszabású, Mogadishu elleni támadás tervezésének végső fázisában voltak”.

A legfelsőbb bíróság elleni akció után nem sokkal egy robbanóanyaggal megrakott autó robbant fel a szomáliai hírszerzés épületénél, a mogadishui repülőtérre vezető úton. A támadásban négyen vesztették életüket, közülük ketten török állampolgárok voltak. A beszámolók szerint még nem egyértelmű, hogy a támadó az áldozatokat szállító járműbe vagy az épületbe csapódott, esetleg távolról robbantották fel.

Emellett érkeztek beszámolók egy harmadik robbantásról is a város területén, ennek pontos helye és körülményei azonban még ismeretlenek.

Szomália fővárosában ez volt az első nagyobb összehangolt támadás a központi kormányzat ellen, miután korábban egy nagyszabású katonai akció keretében sikerült kiszorítani az al-Shabaab fegyvereseit Mogadishuból.

Tési Áron

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »