Kettős lengyel évforduló

Három éve történt, hogy 2010. április 10-én a lengyel delegációt szállító gép lezuhant. Azóta folyamatosak a vádaskodások, de a teljes igazságot még mindig nem sikerült kideríteni. A lengyelek fele tartja merényletnek a szerencsétlenséget.

– Remélem, egyszer elérkezik az a nap, amikor ez a tragikus évforduló nem osztja meg a lengyeleket és lehetővé válik a közös megemlékezés és imádság, ellenségeskedések nélkül – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök reggel Varsóban, ahol megkoszorúzta a szmolenszki áldozatok emlékművét a hadisíroknál. Tusk nem vett részt az állami  szertartásokon, mert Nigériába ment hivatalos útra.

Országszerte ceremóniák, misék, menetek voltak Lengyelországban az áldozatok emlékére. Egy kormányzati delegáció április 10-én reggel a három évvel ezelőtti tragédia színhelyére utazott, hogy a helyszínen tartson megemlékezést.

Az állami ünnepségeken kívül a lengyel médiumok figyelme leginkább a Jog és Igazságosság párt (PiS) szervezte nem hivatalos gyűlésre irányult. A varsói elnöki palota előtt összegyűltek kivetítőn követhették a programokat: színielőadásokat, koncerteket, filmvetítéseket.

A többezres tömegben a nemzetiszínű zászlók mellett kormányellenes transzparensek is feltűntek. Más plakátok szövegei Donald Tuskot hibáztatják, a szmolenszki eseményeket pedig kivégzésnek minősítik.

A program fontos része volt az az ülés, amelyet a szmolenszki katasztrófa feltárása érdekében hívott össze a PiS. Egy 130 oldalas kiadványban foglalták össze a kutatásokat, de az eddig elért eredményeken kívül sok újat nem tudtak mondani. A Tu-154M gép helyreállítása merült fel egyetlen újításként.  A jelentésben benne áll, hogy a repülőgép még a leszállás előtt felrobbant a levegőben, ám a robbanás részleteire nem tér ki.    

Délután fél ötkor szólalt fel Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke. Kiemelte, hogy joguk van az igazsághoz, és kötelességük ezért harcolni. Nem nyugszanak bele a Szmolenszk körüli vitákba. Az igazság kiderítését nevezte pártja fő feladatának, valamint hogy egy erős, büszke és független lengyel államot hozzanak létre, amely a elhunyt testvérének, Lech Kaczynskinak is álma volt.

A szmolenszki tragédia kapcsán már számtalan pletyka kapott szárnyra. – Minél ködösebbek a katasztrófa okai, annál több híve van az egyszerű, világos elméleteknek – mondta dr. Wojciech Jablonski politológus. Egy friss elemzés szerint, amelyet a Homo Homini intézet tett közzé,  a lengyelek kb. fele sejt merényletet a tragédia mögött. Ugyanígy harminc százalékuk bízik abban, hogy a nyomozás lengyel és orosz részről eredményre vezet. 

Ijjas Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »