Békefenntartókat öltek meg Dél-Szudánban

Egy keddi rajtaütés során ismeretlen támadók öt indiai békefenntartót és két polgári személyt öltek meg az ENSZ dél-szudáni missziójának (UNAMISS) kötelékéből.

A békefenntartók egy ENSZ-konvojt kísértek Jonglei szövetségi államban fekvő Gumuruk közelében, amikor az ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A támadásban további kilenc békefenntartó és polgári személy is megsebesült, több ENSZ-alkalmazott pedig eltűnt.

Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár nyilatkozatban ítélte el a rajtaütést, melyben egyúttal felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy mielőbb fogja el és vonja felelősségre a támadókat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a békefenntartók megölése háborús bűnnek minősül, mely így a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hatáskörébe tartozik.

Veszélyes terület

A mintegy tízezer lakosú Gumuruk abban a Pibor megyében található, ahol David Yau Yau 2010-ben felkelést robbantott ki, miután (éppen a gumuruki kerület jelöltjeként) a választásokon nem sikerült bejutnia a szövetségi állam parlamentjébe. A jubai kormány állítása szerint a lázadókat északi szomszédja támogatja fegyver- és lőszerszállítmányokkal Dél-Szudán 2011-es elszakadása óta.

A szintén 2011 júliusában érkezett békefenntartók mandátuma elsősorban a polgári lakosság és a humanitárius segélykonvojok védelmére szól. A helyi lakosság életét a lázadás mellett a rivális törzsek közötti viszálykodás is nehezíti, mely az elmúlt két évben mintegy százezer embert kényszerített otthona elhagyására.

Borenszki Ádám

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »