Külföldi önkénteseket vertek össze bőrfejűek Selmecbányán

Két grúz állampolgárságú fiatalt és egy cseh romát vertek meg brutálisan egy selmecbányai diszkó előtt szombaton. A kopasz elkövetők sokan voltak, a földön rugdosták a külföldieket.

A Pavel keresztnevű cseh fiatalt úgy összeverték, hogy kétszer is elvesztette az eszméletét, barátnőjének eltörték az orrát. A grúz férfi sérüléseinek komolyságát csak a CT-vizsgálat eredményei után lehet majd felmérni – írja az ügyről beszámoló Sme napilap.

A sérült lány már feljelentést tett, a fiatalemberek fontolgatják, hogy az incidensről értesítik országaik külképviseletét.

A Sme információi szerint a konfliktus két lány között kezdődött szombat hajnalban a diszkóban, ám a tanúk szerint pár perc múlva véget is ért. A brutális verekedésre akkor került sor, amikor a szórakozóhelyen 15-20 kopasz fiatal megtámadta a külföldi brigádosokat, majd a bántalmazásukat a diszkó előtt is folytatták.

A támadók egy része már ott volt a helyszínen, néhányan erősítésként érkeztek. A szemtanúk szerint a külföldieket a földön rugdosták. A Sme hozzáteszi: a látogatók és a személyzet közül senki sem sietett az áldozatok segítségére.

Az önkéntesként Selmecbányán dolgozó fiatal külföldiek nem tudták megmondani, vajon rasszista incidensről volt-e szó, ám úgy érzik, a támadás brutalitásának oka épp az volt, hogy idegenek.

A cseh fiatalember csak akkor nyerte vissza eszméletét, amikor mindennek vége volt. Nem emlékszik, hogy került 250 méterre a diszkótól. „A grúz barátom kapott egy ütést még bent, kollégája a segítségére sietett. A dolgok aztán gyorsan történtek. A konfliktus az előtérbe került át, aztán a kidobók kiküldtek minket, és a támadók is utánunk jöttek. Kaptam egy ütést hátulról, másra nem emlékszem. Lehet, az mentett meg, hogy eszméletlen voltam” – mondta Pavel a lapnak.

A cseh férfi Selmecbányán él és dolgozik. Másfél éve segít helyreállítani a selmecbányai Kálváriát. Egy évvel ezelőtt a cseh Reflex hetilapnak adott interjújában elmondta, a város nyugodt hely, ahol nem találkozott olyan incidensekkel, mint otthon. Most azt mondja, tévedett. „Már korábban is fekete disznónak neveztek egy autóból kikiabálva, ám ilyet még életemben nem tapasztaltam” – mondta.

Zuzana Kaníková, a diszkó tulajdonosa azt mondja, a biztonsági személyzet mindent megtett, amit tudott, ám az utcán már nem volt „jogkörük” közbeavatkozni. „Sajnálom a dolgot, de mindent megtettünk, amit tehettünk. Ez a helyzet különleges volt” – mondta a lapnak.

A diszkónak nincs saját kamerarendszere, az utcát a városi rendőrség kamerái figyelik, melyek felvették a verekedést. A Sme emlékeztet: februárban egy nyitrai diszkó előtt vertek meg egy sötét bőrű kosarast, Jean Rony Cadot. A kidobók ebben az esetben is az utcára irányították a konfliktust. A sportoló kórházba került.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »