A mexikói kormány az éhínség leküzdésére hirdetett programot

A mexikói kormány hétfőn átfogó programot hirdetett meg, amely az éhínség felszámolását célozza, valamint egyúttal tenni kíván az alultápláltságból fakadó tragédiák ellen, amely arányában majdnem annyi ember haláláért tehető felelőssé, mint a szervezett bűnözés.

A „La Cruzada Nacional Contra el Hambre” nevű program az első kezdeményezés volt, amelyet Enrique Peńa Nieto (EPN) elnöki beiktatását követően bejelentett. Most, négy hónappal később kezdetét veszi a tárcaközi program, amely jelentős forrásokat kíván fordítani a fent említett célok megvalósítására és a szegények felzárkóztatására.

A program különlegességét átfogó jellege adja, vagyis az, hogy több szektort bevonásával igyekeznek reagálni a kihívásokra. Nieto már a kezdetekkor hangsúlyozta, hogy a probléma megoldása elnöksége egyik prioritása lesz, emellett hozzátette, hogy erre azért is van égető szükség, mert jelenleg minden negyedik mexikói szenved valamilyen mértékű élelmiszerhiánytól.

Az adatok lesújtóak

„Az éhínség problémája sokak számára talán elhanyagolható jelentőségű kérdés. Vannak, akik nem is ismerik a jelenséget, mások tagadják létezését és olyanok is vannak, akik egyáltalán nem is merik említeni ezt a kényes kérdést” – mondta Nieto.

Az ellentétes, szerteágazó nézőpontokra reagálva, az akciót kommunikációs kampány előzte meg annak érdekében, hogy a lakosságot érzékenyebbé és fogékonyabbá tegyék a témára valamint, hogy hangsúlyozzák a téma fontosságát. A szociális ügyekért felelős tárca vezetője, Rosario Robles ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ennek az üzenetnek az erősítése a mexikói társadalom körében azért is fontos, mert a szemléletváltás jelentős mértékben hozzájárulna ahhoz, hogy Mexikó egy demokratikus, modern, versenyképes, biztonságos, befogadó és igazságos országgá váljon a jövőben.

Hivatalos adatok szerint 2011-ben 11 ezer ember halt meg Mexikóban alultápláltság következtében, ezek közül 8000 személy nem jutott hozzá az alapvető élelmiszerekhez sem. Ez az érték megközelíti azt a majd 12 ezres számot, ahányan a helyi közmédiumok közlése szerint, erőszakos körülmények következtében vesztették életüket ugyanabban az évben, és amelyek elsősorban a drogkartellek, valamint más, a szervezett bűnözéshez kapcsolódó csoportok erőszakos tevékenységéhez köthetők.

Az éhínség ellen folytatott harc Peńa Nieto kormányának a legfontosabb ügye, amióta múlt decemberben átvette a hatalmat és már megválasztásakor hangsúlyozta, hogy a kérdés megoldását az elsők között kívánja kezelni, ahogyan a mélyszegénység és a társadalmi egyenlőtlenség problémáját is.

A kormány ebben az évben 100 vidéki és városi önkormányzat bevonását tervezi, amely a lakosság 16 százalékát érintené, elsősorban a legrosszabb körülmények között élőket és a jelentős élelmiszerhiánytól szenvedőket.

Átfogó program, új módszerek

A program a tervek szerint 7,4 millió főt fog érinteni. A 400 kiválasztott önkormányzat, amelynek többségében a bennszülött népesség él, hét tagállamra, Oaxaca, Guerrero, Chiapas, México, Veracruz és Puebla területeire koncentrálódik.

A kezdeményezés a megvalósítás első szakaszában az élelmiszerhiánytól szenvedő lakosok 52 százalékát fogja érinteni, míg a többi kedvezményezett később kerül bevonásra. A projekt végső célja, teljesen visszaszorítani az éhezők számát a 7,4 milliós célcsoport körében a kormány hat éves hivatali ideje alatt.

A stratégia lényege nem a rászorulók számára való élelmiszerosztás, hanem hogy egy, a különböző szektorokat összefogó program kertében, amelyben 19 mexikói tagállam, önkormányzatok és egyéb állami szervek vesznek részt, a mezőgazdaság, az egészségügyi és az oktatás területén segítséget nyútva tudjon hozzájárulni a hosszú távú megoldáshoz.

Rosario Robles azt is elmondta, hogy hétfőtől 10 ezer megbízott fog házról házra járni, hogy meghatározzák hány gyerek, idős és kereső él a háztartásokban valamint értékelik, hogy milyen a szociális programokhoz, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük. Emellett e megbízottak segítségével bizottságok kerülnek felállítása a kedvezményekből, hogy ők maguk határozhassák meg, mire van szükség a helyi közösségükben.

A kezdeményezés ezen túl 70 különböző szociális programot foglal magába az említett szektorok területén, amely összesen 294 milliárd mexikói pesót (180 milliárd euró) jelent a kiadások szintjén.

Mindezek mellett magánvállalatok is bevonásra kerülnek majd. Ennek keretében a Cinépolis például filmforgatásra készül a hátrányos helyzetű térségekben, a Quaker nőknek fog képzéseket nyújtani tápláló ételek elkészítéséhez, míg a PepsiCo egy ivóvízhálózat kiépítéséhez kíván hozzájárulni.

Czifra Dóra

Friss hírek