Čaplovič-nak eszébe sem jutott a távozás

Dušan Čaplovič iskolaügyi miniszter elutasította azt a feltételezést, miszerint távozni készül a tárca éléről. Tanácsadóitól csak azt akarta megtudni, miként értékeli lépéseit a társadalom. ,,Jogom van megkérdezni az embereket magam körül és arról beszélni velük, miként értékelik lépéseimet az emberek. De soha nem mondtam, hogy fontolgatom a lemondást” – jelentette ki Čaplovič a Szlovák Rádióban.

Az iskolaügyi miniszter nem tudja előre garantálni ugyanakkor, hogy a tárca jelentését elfogadja a parlament, ahogy a reformok sorsáról sem lehet előre tudni semmit, azok pénzügyi vonzataival együtt. Čaplovič nem volt hajlandó azt sem kijelenteni, hogy a változások sikerétől teszi függővé a maradását.

Az oktatási tárca lépéseit az utóbbi napokban a média és politikai ellenfelei, például Martin Fronc (KDH) is kritizálta. A kereszténydemokrata képviselő azt vetette a politikus szemére, hogy nem küzdött a tárca bevételeinek javításáért, miközben a kormány összes tagja megpróbál magának nagyobb szeletet kihasítani a költségvetésből.

Čaplovič a rádióban megismételte, továbbra is érvényes az az elképzelés, miszerint korlátozná a középiskolások felvételét a gimnáziumokba. A 2,0-ás átlagot nem tartja túlságosan szigorúnak. „Ha ma elemezném a mostani diákokat, akkor tulajdonképpen mindegyikük, 19 ezer diák az átlagból jobban áll, mint a 2,0-ás átlag. Ezért ennek motivációs célja van” – jelentette ki a miniszter.

Fronc szerint az intézkedés korlátozza a diákok szabad iskolaválasztását, a jelelegi körülmények között Albert Einstein, Winston Churchill, Bismarck kancellár, vagy Guido Westerwelle jelenlegi német külügyminiszter sem lenne képes bejutni a gimnáziumokba.

Bumm.sk

Friss hírek