Vajdaság: A felvételi vizsgák a kisebbségek nyelvén is

Szavazattöbbséggel elfogadta a Tartományi Képviselőház Nemzetek Közötti Viszonyok Bizottsága azt a javaslatot, miszerint a nemzeti kisebbségek tagjai számára a felsőoktatási intézményekben lehetővé kell tenni, hogy az anyanyelvükön tegyenenek felvételi, illetve alkalmassági vizsgát.

Az ülésen a bizottság tagjai mellett jelen volt Vukašinović Éva, a tartományi ombudsman kisebbségi jogokkal megbízott helyettese is. A javaslatot megindokló dr. Tót Glemba Klára, a tudományügyi titkárság szakmunkatársa elmondta, a javaslat voltaképpen a felsőoktatási törvénnyel való összehangolást szolgálja. Ennek értelmében a felvételizőnek jogában áll anyanyelvén (illetve azon a nyelven, amelyen befejezte az általános és középfokú tanulmányait) felvételizni, illetve alkalmassági vizsgát tenni a vajdasági felsőoktatási intézményekben, amennyiben az adott intézményben vannak az illető kisebbségi nyelvet ismerő tanárok vagy szakmunkatársak. Ha nincs, az oktatási intézménynek értesítenie kell a tartományi szerveket, illetve kérelmezni e kötelezettség alóli felmentését. A leendő gólya az egyetemi jelentkezésnél beírhatja, milyen nyelven kíván felvételizni, a felsőoktatási intézménynek pedig tájékoztatnia kell őket, mely kisebbségek nyelvén szervezik meg a felvételi és alkalmassági vizsgát.

A bizottság tagjai szerdai ülésükön tájékoztatót fogadtak el azon egyetemi karok 2012/2013-as tanévbeli beiratkozásaival kapcsolatban is, amelyek alapítója a tartomány és az Újvidéki Egyetem.

Eszerint összesen 54 908 hallgató iratkozott be, a költségvetés terhére 28 990, önköltségesen 25 908 tanul. A teljes létszám 14,20 százaléka a nemzeti kisebbségek valamelyikéhez tartozó hallgató. Ebben a tanévben leginkább a roma tannyelven tanulók száma nőtt, enyhe emelkedést mutat a magyarok száma, míg a román, szlovák és horvát nyelven tanulók száma stagnál. Azt a lehetőséget, hogy anyanyelvén felvételizzen, összesen 252-en használták ki, 212-en magyar, 25-en román és 15-en roma nyelven felvételiztek.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek