Húsvéti feltámadás Kétnyelvű Gömör és Nógrád módra

A kétnyelvűsítés korántsem olyan drága és időigényes, mint az elsőre tűnhet – vallják a Kétnyelvű Gömör és Nógrád civil aktivistái, akik a rimaszombati sebészetet ajándékozták meg kétnyelvű feliratokkal.

„Návštevy len v prezuvkách.” „Žiadame Vás o darovanie krvi a o pomoc pri získavaní darcov z Vášho okolia…” „Zvoniť stačí raz” – ilyen és ehhez hasonló tájékoztató jellegű feliratok várják a betegeket és azok látogatóit a Rimaszombati Általános Kórház Sebészeti Osztályán. Egy nyelven. Csak szlovákul.

„Érdeklődésünkre, hogy miért nincsenek kétnyelvűen ezek az információk, azt a választ kaptuk, hogy nincs pénz rá. Tisztában vagyunk vele, hogy a kórházaknak nem rózsás az anyagi helyzetük. Ezért úgy gondoltuk, húsvét alkalmából megajándékozzuk a rimaszombati kórház sebészeti osztályát – a betegeket, az orvosokat, a nővéreket – a kétnyelvű feliratokkal.Az egyszerű A4-es fehér lapokra fekete-fehéren nyomtatott és az ajtóra kiragasztott információk kétnyelvűsítésének összköltsége: 2 euró 48 cent. (Az ár tartalmazza a 10 felirat nyomtatási költségét, a felhasznált ragasztószalag árát, a használatba vett olló amortizációs költségeit és a kiragasztásra fordított 4 és fél perc munkadíját.)

Nagyon szívesen felajánljuk a segítségünket a kórház egyéb részlegeinek is a tájékoztató jellegű feliratok kétnyelvűsítéséhez. Mint a fenti példa is mutatja: a kétnyelvűsítés korántsem olyan drága és időigényes, mint az elsőre tűnhet.

Azt gondoljuk, hogy egy kórházban, mely egy olyan várost szolgál, ahol a magyarok aránya meghaladja a 20%-ot, mi több, egy olyan régiót lát el egészségügyi szolgáltatással, ahol a magyarok aránya még ennél is nagyobb, s gyakoriak a magyar többségű települések, a magyar tájékoztatás alapkövetelmény, melyhez a magyar nemzetiségű lakosoknak joguk van!

Ezúton is kérjük a kórház illetékeseit, hogy tegyenek lépéseket a feliratok kétnyelvűsítése felé.Legyen ez a húsvét a vizuális kétnyelvűségben is megmutatkozó tolerancia, együttműködés és a kölcsönös tisztelet feltámadásának is az ünnepe a régiónkban!” – áll a Kétnyelvű Gömör és Nógrád civil aktivistái közleményében.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »