Lassan nyugvó kedélyek Közép-Afrikában

A múlt hétvégén elfoglalt Bangui utcáira lassan visszatér az élet, de a felszín alatt újabb és újabb kérdések vetődnek fel. Elfogadják-e az új elnököt, mit csináltak valójában a dél-afrikai katonák az országban, és várható-e, hogy a közeljövőben békésen rendeződjön a helyzet?

Fokozatos konszolidáció

Az elmúlt napok félelme után lassan újra kinyitnak a boltok a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, amelyet múlt héten foglalt el a Séléka lázadószervezet. Ugyan a felkelők rögtön megérkezésükkor felszólítottak mindenkit, hogy tartózkodjon a fosztogatástól, a szép szavak nem tartottak vissza mindenkit. A várost irányításuk alá vonó fegyveresek azonban a legkülönfélébb módszerekkel – amelynek végső esetben az autó után kötés és a töltényövvel való korbácsolás is része volt – nagyjából sikerült visszaszorítaniuk az alkalmi rablókat.

A hatalomra kerülő Séléka a közbiztonság rendezése mellett nekifogott az ország belpolitikai átrendezésének is. A saját magát elnöknek kinevező Michel Am-Nondokro Djotodia felfüggesztette az ország alkotmányát, és a kormánytagok névsorát is átrendezte – igaz, nem teljesen, a januári békeszerződés szerint a miniszterelnöki posztot betöltő Nicolas Tiangaye a helyén maradt, de a bukott elnök, François Bozizé kommunikációs miniszterének sem kell új állás után néznie. Djotodia emellett rendelkezett a 2004-es alkotmány felfüggesztéséről, és ígéretet tett arra, hogy három év múlva választásokat ír ki, amelyen ő és a kormány tagjai nem indulnak. Ez utóbbi kitétel sokáig nem volt teljesen egyértelmű, de miután az ENSZ, az Egyesült Államok és az ország tagságát ideiglenesen felfüggesztő Afrikai Unió is ragaszkodott ahhoz, hogy az új kormány tartsa magát a januári békeegyezményben foglaltakhoz, nem sok értelme lett volna kockáztatni. Az új elnök emellett tarthatatlannak ítélte a helyzetet, hogy a Közép-afrikai Köztársaság gazdag ásványkincsei ellenére a világ egyik legszegényebb állama, így azok kiaknázásának lehetőségét is újra meg fogja vizsgálni.

De ki legyen az elnök?

Ugyan Djotodia már régóta ambiciózus politikai álmokat dédelgetett, a lázadókon belül ez sokakat nem hat meg, és elégedetlenségüknek adtak hangot az új államfő személye miatt. A zúgolódás ellenére viszont az elnök még nem talált esélyes kihívóra.

Nehéz is lenne rögtön megfelelő embert találni a posztra, ugyanis Djotodia valószínűleg az egyik legtapasztaltabb politikus a lázadók között: egyetemi tanulmányait a Szovjetunióban végezte, a Közép-afrikai Köztársaságba visszatérve pedig hosszú ideig dolgozott a közigazgatásban, ahol egészen a dárfúri konzul pozíciójáig vitte. Az már ez idő alatt is megfigyelhető volt, hogy határozottan törtet előre a ranglétrán, úgyhogy ha a Sélékán belüli ellentétek tovább fokozódnak, egy esetleges elnökjelöltnek komoly ellenféllel kellene szembenéznie. Az idő előrehaladtával ez azonban egyre kétségesebbnek tűnik, főleg az után, hogy Djotodia már a hadsereget is maga mögött tudhatja, miután azok hűséget fogadtak neki.

Zumának ez nem megy

A hatalomátvétel viszont nem csak az országon belül keltett hullámokat. A Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó dél-afrikai katonák kérdéséről napról napra újabb információk látnak napvilágot. A dél-afrikai közvélemény nem érti, hogy ha a kontingens feladata valóban csak a közép-afrikai katonák kiképzésében való közreműködés volt, akkor miért kellett 13 fegyveresnek életét vesztenie Bangui védelmében. Egyes források tudni vélik, hogy a kiképzés csak ürügy volt, a valós cél a dél-afrikai bányászati érdekek biztosítása, esetleg maga François Bozizé védelme volt. Akárhogy is volt valójában, a helyzet semmiképpen sem használ a durbani BRICS-csúcsról rögtön a közép-afrikai helyzet rendezésére szervezett csúcstalálkozóra utazó Jacob Zuma összafrikai politikai karrierjének.

Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy hazaszállításuk után a harcokban megsebesült dél-afrikai katonák arról számoltak be, hogy mindössze egy nappal a Séléka hatalomátvétele előtt a közép-afrikai hadsereg is megpróbált puccsot végrehajtani, azonban ezt még csírájában elfojtották.

Sok szeretettel: François

Az elmúlt napokban az is kiderült, hogy jelenleg hol tartózkodik a hatalomból eltávolított François Bozizé. Kezdetben sokan úgy sejtették, hogy családjával együtt a Kongói Demokratikus Köztársaságba távozott, de később hivatalos forrásokból is megerősítették, hogy Kamerunban talált menedéket. Ez az állomás viszont csak átmeneti volt, a korábbi államfő jelenleg Benin vendégszeretetét élvezi.

Mint kiderült, a menekülő elnöknek annyi lélekjelenléte még volt, hogy ne könnyítse meg a lázadók dolgát, és utolsó rendelkezésével mintegy búcsúajándékként fegyvereket osztatott szét a hozzá hű fiatalok között. Ugyan a Séléka elleni fegyveres ellenállás csak gyengén és foltokban van jelen, arra mindenképpen jó volt, hogy az ország lakosai még jó ideig ne élhessenek békében.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »