Republikánusok a melegházasságról

Rob Portman republikánus politikus nemrégiben bejelentette: támogatja, hogy az azonos nemű párok házasságra léphessenek egymással. Portman nyilatkozata nem csak a közvéleményt, hanem a Republikánus Pártot is meglepetésként érte. A konzervatívok között azonban korántsem olyan egységes az álláspont a melegházasság kérdésében, mint azt a legtöbben feltételeznék.

Portman – aki már a Bush-adminisztrációban is fontosabb feladatokat látott el, jelenleg pedig a Nemzeti Republikánus Szenátori Bizottság (NRSC) egyik alelnöke – azért döntött úgy, hogy az azonos neműek házasságának ügye mellé áll, mert nemrégiben tudomást szerzett fia homoszexualitásáról. A Republikánus Pártban azonban nem számít szokatlannak, ha egy politikus bizonyos kérdésekben a konzervatív irányvonaltól eltérő álláspontot képvisel.

Nincs egységes vélemény

A republikánus szakmai elit álláspontja közel sem olyan egyöntetű, mint azt hinnénk. Washington DC-ben republikánusként jóval nagyobb eséllyel fogja valaki támogatni a melegházasságot, mint ellenezni azt. „Tedd a washingtoni székhelyű republikánus politikai tanácsadókat hazugságvizsgáló alá, és nagy valószínűséggel találsz majd olyat, aki támogatná az átfogó bevándorlási reformot és elfogadna szerény változtatásokat a fegyverviselésben is” – fogalmazta meg egy republikánus politikus. A konzervatív párt szakmai vezetésének és szavazótáborának véleménye tehát bizonyos kérdésekben valójában igen nagy kontrasztban áll egymással.

Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy néhány héttel ezelőtt vezető republikánus politikusok egy csoportja levelet írt a Legfelsőbb Bíróságnak, amelyben sürgetik a testületet, hogy támogasság a homoszexuálisok házasságkötésének lehetőségét, mivel ez ugyanúgy alkotmányos joguk, mint a heteroszexuális pároké. A levelet aláírók között volt John Huntsman, Utah korábbi kormányzója – aki egykor hevesen ellenezte a melegházasságot – ugyanúgy, ahogy például többen Mitt Romney 2012-es kampányának irányítói közül.

Brad Dayspring, az NRSC kommunikációs igazgatója szerint a párton belüli véleménykülönbsé- geknek jól meghatározható okai vannak, így van ez a melegházasság esetében is. „Különböző emberek különböző véleménnyel vannak a kérdésről, ez függ például vallásuktól, vagy attól, hogy az ország melyik területéről származnak” – mondta el Dayspring.

Generációs különbségek

Egy másik republikánus – aki szintén aláírta a Legfelsőbb Bíróságnak címzett levelet – azt nyilatkozta, hogy a pártban az azonos neműek házasságának támogatása vagy ellenzése generációs kérdés. Nem csupán arról van szó tehát, hogy a konzervatívok politikai tanácsadói egy fokkal liberálisabbak lennének, mint a párt egésze. „Úgy gondolom, nagyon nehéz lenne a párt elitjéből találni egy olyan, 40 év alatti politikust, aki nem támogatja a melegházasságot. Azt viszont nem hinném, hogy ez az abortuszról való vélekedésre is ugyanígy igaz lenne.”

Kristin Soltis Anderson, republikánus közvélemény-kutató szerint nem csak az életkor, hanem egyéb tényezők is befolyásolják a Republikánus Párt szakembereinek álláspontját. Ezek pedig olyan kulturális faktorok, amelyek igen mélyen hatást gyakorolnak a konzervatív párt és szavazói véleményére. „Miközben az életkor egy nyilvánvaló faktor, ami a melegházasságról való nézetekre hat, ugyanilyen hatást gyakorol az erről a kérdésről való vélekedésre a jövedelem, az iskolázottság, illetve az észak-keleti lakóhely. Számos republikánus politikai tanácsadó magas jövedelmű, az Egyesült Államok észak-keleti részéből származó szakember; ez pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy ők jóval nagyobb arányban támogatják az azonos neműek házasságát, mint a többi republikánus” – mondta el Anderson, aki maga is melegházasság pártján áll.

Az a felismerés, hogy a Republikánus Párt szakembereinek véleménye nagy mértékben megváltozott, nem új keletű. A konzervatívok támogatóinak egy csoportja már évek óta elégedetlenkedik amiatt, hogy a republikánus elit többet törődik a gazdagok adóemelésektől való megkímélésével, mint azzal, hogy a még szigorúbb abortusztörvények melletti állásfoglalással a meg nem született gyermekeket védjék. Ha a pártban a melegházasságról való vélekedés ebben az ütemben terjed, akkor a konzervatív elit nemsokára számos kérdésben közelebb találja magát a centrumhoz, mint pártjuk aktivistáinak nézeteihez.

Semmi sem változik

„Az általam ismert politikia tanácsadók többsége a házassági egyenlőség mellet van. Számos megválasztott tisztségviselő szeretné nyíltan támogatni ezt a kérdést” – mondta el David Kochel, aki Mitt Romney Iowa állambeli jelölőgyűlési kampányát vezette. Kochel szerint azonban a konzervatívok attól félnek, hogy ha kiállnának a melegek házassága mellett, az gyakorlatilag egy politikai öngyilkossággal érne fel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a republikánus szavazói bázis minden tekintetben ultrakonzervatív lenne. „A republikánus párt elitje mindig is baloldalibb volt a szavazóinál” – mondta el Curt Anderson, a Republikánus Párt egyik tanácsadója.

Akármi is a politikai stratégia kialakítóinak véleménye a melegházasságról, egyelőre kevés jel mutat arra, hogy a republikánusok hivatalosan is változtatni szeretnének ezzel a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalásukon például úgy, hogy olyan jelölteket indítanak, akik nyíltan támogatják az egyneműek házasságát. Az, ha egy csendes többség támogatja Portmant, nem fogja megváltoztatni a pártot. Miközben a politikai tanácsadók és a fiatal konzervatívok talán készen állnak arra, hogy támogassák az ügyet, a főnökeik, a jelöltek nem.

Pintér Melinda

Friss hírek