Lemondott a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője

Ahmad Moaz al-Khatib a Szíriai Nemzeti Koalíció feje március 24-én lemondott tisztségéről. Döntését a Facebookon közzétett nyílt levelében indokolta meg.

Ahmad Moaz al-Khatib, a szíriai ellenzéki koalíció elnöke vasárnap lemondott tisztségéről, melyre 2012. november 12-én iktatták be. Vezetősége alatt a Nemzeti Koalíciót, több nagyhatalom is a szíriai nép jogos képviselőjének ismerte el. Döntését néhány nappal azután hozta meg, hogy az ellenzék Gasszán Hittot választotta meg miniszterelnökévé.

Az eredetileg mérnöki diplomát szerzett, szunnita vallási vezető lemondását azzal indokolta, hogy az ellenzék nem kapott megfelelő nemzetközi támogatást, továbbá azt is hozzátette, hogy tevékenységét szeretné „szabadon” a hivatalos intézmények körén kívül folytatni. Moaz al-Khatib szerint az Európai Unióval folytatott szombati találkozón „nem értek el semmit”, és a fegyverembargó feloldásában sem tudtak közös nevezőre jutni.

Lemondásának híre azután került napvilágra, hogy az Arab Liga a Szíriai Nemzeti Koalíciót is meghívta a katari csúcstalálkozóra, ami azt jelentheti, hogy a koalíció egyre közelebb kerül Szíria hivatalos helyének betöltéséhez az Arab Ligán belül.

A Facebookon közzétett arabnyelvű nyílt levél fordítása a következő:

„Nyilatkozat a nagyszerű szíriai nép számára

Az irgalmas Isten nevében:

Szíria türelmes és küzdő Népe, Isten békéje szálljon Rátok,

már két éve mészárol minket a világ füle hallatára és szeme láttára, egy olyan vad rendszer, amelyhez fogható eddig még nem volt. Sokan nyújtottak a számunkra emberi és tiszta segítőkezet, akiknek köszönetet mondunk. Ugyanakkor a keserű valóság az, hogy a szíriai népet megszelídítették, forradalmát elnyomták és megpróbálták uralmuk alá vonni. Nem történt más, csak az, hogy tönkretették az ország infrastruktúráját, tízezreket börtönöztek be, és százezreket üldöztek el. Mindezek és a többi elszenvedett tragédia nem volt elég ahhoz, hogy nemzetközileg olyan döntés szülessen, amely engedélyezi azt, hogy ez a nép megvédje magát.

Aki kitart a hatalom mellett, azt végül kivégzik, aki pedig ellenáll, azt ostrom alá veszik és kiéheztetik.  Nem fogunk senki könyörületéért koldulni, és ha egy olyan döntés születne, amely szerint a szíriai népet kivégzik, akkor hagy halljunk meg úgy, ahogy mi szeretnénk.  A szabadság kapuja már megnyílt és nem fog bezárulni, nem csak a szíriaiak, hanem a világ összes népe számára. A kormány felületességével tönkretette a legértékesebb lehetőségeket egy országos szintű béke megteremtésére, míg több szomszédos és távoli ország próbálta meg a szíriai hajót saját partja felé húzni.

Üzenetünk mindenki számára az, hogy a szíriai döntést a szíriai nép fogja meghozni, kizárólag ők. Én megígértem nagyságos népünk gyermekeinek, és fogadalmat tettem a magasságos Istennek, hogy lemondok, ha az események egy bizonyos vörös vonalhoz érnek. Teljesítem az ígéretemet és ezennel lemondok a Nemzeti Koalícióban betöltött szerepemről, hogy szabadon tudjam folytatni tevékenységemet, amelyre nincsen lehetőségem a hivatalos intézmények keretein belül. Meg kell értenünk, hogy a tisztségek olyan eszközök, amelyek egy nemes célt szolgálnak, és nem olyan célok, amelyek felé tartanunk kell, vagy ragaszkodni hozzájuk.

Testvéreinkkel együtt követni fogjuk azt az utat, amely népünk szabadsága felé vezet. Ott kapcsolat és egyetértés lesz az összes csoport között, akik részesültek fájdalmainkban és reményeinkben.

Még egy kis türelmet kérek Tőletek, népünktől… Nem közeledik már a reggel?

Isten Veletek!

Ahmad Moaz al-Khatib”

Gergely Hanna

Friss hírek