Obama Jordániába látogatott

Barack Obama, az USA elnöke közel-keleti körútján, pénteken Jordániába érkezett, ahol az uralkodó, II. Abdullah fogadta. A két vezető elsősorban a szíriai kérdésről tárgyalt, Obama kifejtette álláspontját, mely szerint Bassár el-Aszad, Szíria elnöke „elvesztette államfői legitimitását, mivel hajlandó saját népét mészárolni”, valamint abban is biztos volt, hogy Aszadnak mennie kell, a kérdés csak az, hogy mi lesz ezután. Obama továbbá 200 millió dollár értékű humanitárius segélyt ígért a Jordániába menekült szíriaiak támogatására, akiknek a száma már meghaladta a 400 ezret. A találkozón arról is szó esett, hogy az amerikai elnök egyetért a jordán kormány megreformálására tett kísérletekkel, abban bízva, hogy az ország el tudja kerülni egy esetleges forradalom kitörését.

Obama Jordánia előtt Izraelben tett háromnapos látogatást, az izraeli repülőtéren Simon Peresz államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta. Obama hangsúlyozta, hogy az USA továbbra is hű szövetségese marad Izraelnek és részvétét fejezte ki a holokauszt áldozatai iránt. Ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is bízik a két államos megoldásban, amely szerint Izrael és Palesztina két szuverén államként tudna egymás mellett létezni. Az elnök több fontos emlékművet is meglátogatott.

Barack Obamát nem fogadták mindenhol szívélyesen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Izraelben több atrocitás érte az elnököt, csakúgy, mint Jordániában, ahol az amerikai nagykövetség előtt a Jordán Kommunista Párt tagjai tüntettek, miközben azt skandálták, hogy „Menj innen, USA! Menj innen, Obama!”. A résztvevők elítélik Amerika közel-keleti politikáját, amiben „a béke, a demokrácia és az emberiség valós jövőjének meggátlását” látják. A demonstrációt végül az Egyesült Államok nemzeti lobogójának elégetésével zárták. A Muszlim Testvériség nyilatkozatai alapján az iszlamisták sem várnak pozitív eredményt a látogatástól.

Gergely Hanna

Friss hírek