Hét órán át kutattak a lengyel bányászok után

Ezer méter mély akna omlott be a földrengés miatt.

Hétórás keresés után bukkantak rá arra a tizenkilenc lengyel bányászra, akik ezerméteres mélységben rekedtek egy ércbányában, az alsó-sziléziai Polkowicában. Kedd este tízkor a Richter-skála szerinti 4,7 erősségű földrengés rázta meg a környéket, amelyet a környékbeli városokban is lehetett érezni.

A történtek után néhány órával a helyszínre érkezett Herbert Wirth, a sziléziai rézkombinát (KGHM) elnöke, és Marek Skorupa, az alsó-sziléziai vajdaság vezetője.

A földmozgás következtében az ezerméteres vájat beomlott, maga alá temetve a bányászokat a 30 fokos hőségben. A mentésben résztvevők gépeket is bevetettek. Több órán keresztül tisztították a járatot, majd kézi erővel dolgoztak, mire egy résen keresztül elértek a bajbajutottakhoz. Közülük csak egy embert kellett könnyű sérüléssel kórházba szállítani, a többi megmenekült hazatérhetett.

A baleset a KGHM egyik legmélyebb rézbányájában történt. Tíz aknája közül egy nemrégiben befejezett 1250 méter mélyre nyúlik. A KGHM lubini székhelyű vállalat, amely réz- és ezüsttermelésével a világ élvonalába tartozik.  

Az elmúlt években volt már ilyen esetre példa: 2010-ben ugyancsak földrengés miatt tizenöt bányászt kellett kimenteni, közülük ketten életüket vesztették.  

Ijjas Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »