Letartóztatták Kadhafi unokatestvérét Egyiptomban

Miközben Nicolas Sarkozy, korábbi francia elnök a líbiai miniszterelnökkel találkozott Tripoliban, az egyiptomi rendőrség egy órán át tartó tűzpárbaj után elfogta és letartózta Moammer Kadhafi, a 42 évig uralkodó diktátor egy közeli tanácsadóját. Ahmed Gaddaf al-Dam, aki Kadhafi unokatestvére is egyben még két évvel ezelőtt, a felkelések kezdetén hagyta el Líbiát és Egyiptomba menekült.

A BBC hírügynökség információi szerint Gaddaf al-Dam biztonsági őrei azért kezdtek el lőni a kairói rendőrökre, mert nem tudták biztosan, hogy kik akarnak behatolni a házába. Elmondása szerint önként ment a főügyészhez, hogy tisztázza a kialakult helyzetet. Egy egyiptomi tisztviselő azonban úgy nyilatkozott az Al Jazeera hírportálnak, hogy Gaddaf al-Dam Líbiába való szállításáról az Interpol fog gondoskodni.

Hoszni Mubarak, a megbuktatott egyiptomi diktátor és Kadhafi igen szoros kapcsolatokat ápoltak, de a helyzet az új kormány meglétével sem javult. Ugyanis Líbia már korábban kérte az egyiptomi kormányt a Kadhafi-rezsim támogatóinak felkutatására és kiadatására, ennek ellenére Kairó vonakodni látszott. Valószínűleg Kadhafi volt kormányának tisztviselői kapcsolatban álltak az egyiptomi hírügynökséggel és a védelmi intézmény személyzetével. A mostani letartóztatás az után következett be, hogy Ali Zidan, líbiai miniszterelnök Kairóba látogatott és kijelentette, hogy ha Egyiptom átadja a kívánt személyeket, megélénkülhetnek a térségben a líbiai befektetések és a Líbiában tartózkodó egyiptomi munkavállalók helyzete is könnyebb lesz.

Kántor Adrienn

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »