Chile: Bachelet ismét indul az elnökségért

November közepén elnökválasztást tartanak Chilében, amelynek elsőszámú esélyese Michelle Bachelet ex-elnök.

Michelle Bachelet chilei ex-elnök április 13-án hivatalosan is elnökjelöltté válik. A hírt Osvaldo Andrade, a Szocialista Párt elnöke jelentette be hétvégén, aki azt is elmondta, hogy Bachelet március 31-ig biztosan hazaérkezik New Yorkból, ahol ENSZ egyik szakosított szervezetét vezeti.

Június 30-án tartja a Concertación, a balközép koalíció az elnökjelölő nagygyűlését, ahol az ex-elnök mellett Andres Velasco, korábbi pénzügyminiszter, Claudio Orrego, Peńalolén volt polgármestere, valamint José Antonio Gómez szenátor a Partido Radical Socialdemócrata (PRSD-Radikális Szociáldemokrata Párt) jelöltje is indul a közös elnökjelölti posztért.

Ugyanazon a napon a kormányzó jobbközép pártszövetség, az Alianza por Chile (APD – Szövetség Chiléért) párt soraiban is előválasztásokra kerül sor. A Renovación Nacional (RN-Nemzeti Megújulás) a jelenlegi elnök Sebastián Pińera javaslatára a volt védelmi minisztert, Andrew Allamandot indítja, míg a Unión Democrata Independiente (UDI-Független Demokrata Unió) Lawrence Golborne, korábbi bányászati minisztert jelöli a pozícióra.

Bachelet pénteken jelentette be, hogy lemond az ENSZ nemek esélyegyenlőségével és női jogokkal foglalkozó szervezetének (UN Women) igazgatói posztjáról, amelyet 2010. szeptember 14. óta töltött be. A szervezet ténylegesen 2011 januárjában kezdte meg a működését.

Bachelet Chile első női elnökeként 2006-2010 között kormányozta az országot, és hatalmas – mandátumának végére 70 százalékos – népszerűségre tett szert a lakosság körében. Az exelnök a 2013. november 17-én tartandó elnökválasztás elsőszámú esélyesének számít.

Vinczeffy Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »