Megkezdődött a Condor-hadművelet felelőseinek pere

Megkezdődött Argentínában a Condor-hadművelet végrehajtóinak pere. A 25 gyanúsítottat emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják, amelyeket az 1970-es években követtek el. A vádlottak padján ül a két argentin exdiktátor; Jorge Rafael Videla és Reynaldo Bignone is.

A Condor-hadművelet a kontinens jobboldali kormányainak összehangolt akciója volt a baloldali politikai ellenzék megsemmisítésére. A hadműveletben Brazília, Argentína, Bolívia, Chile, Paraguay és Uruguay vett részt, és egyeztette adatait a hetvenes években.

A kutatók a Condor-hadművelet áldozatainak számát 50 ezerre becsülik, 30 ezer személy lett eltűntnek nyilvánítva, további 400 ezer embert pedig jogtalanul börtönöztek be a junták fegyveresei.

Chilét 1973 és 1990 között vaskézzel irányító Augusto Pinochet rendszere élen járt a kegyetlenkedésekben, az országban dúló politikai erőszak több mint 3000 személy életét követelte, és 27 ezernél több ember megkínzását vonta maga után.

Vinczeffy Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »