A szír hadsereg ismét Homszot bombázta

Szíriai repülők bombázták hétfő éjjel a Homsz belvárosában található Baba Amr kerületet, miután egy nappal korábban az ellenállók egy csoportja váratlan támadást intézett a kormányerők ellen és visszafoglalta a korábban felügyelt terület jelentős részét – írja a Reuters. Ellenzéki források szerint vasárnap a szunnita lázadók áttörték a hadsereg vonalait Homsz északi és nyugati részén, ezzel némileg csökkentve az egy hónapja tartó ostrom miatt saját csapataikra nehezedő nyomást. Helyi aktivisták szerint hétfőn „könnyű összecsapások” zajlottak Baba Armban. 

Úgy tűnik Aszad katonai potenciálját a főutak mentén elterülő nagyobb városok megtartására koncentrálja. A támadások gyakoriságát és a célpontokat figyelembe véve stratégiailag fontos településnek számít északon Homsz, Hama és Aleppó, délen pedig Deraa, illetve a főváros Damaszkusz. Homsz Damaszkusztól északra, 180 km-re fekszik azon az úton, amely számtalan katonai bázist, valamint a fővárosi kormányerőket köti össze a Földközi-tenger partjával. A lakosság összetétele vegyes a városban, szunniták és alaviták egyaránt lakják. Az Aszad rezsim elleni harcokban meghatározó szerepet tölt be Homsz, ugyanis az északnyugati fekvésű település számít az ellenzéki erők egyik fő központjának, 2011 elején itt kezdődtek a legnagyobb tüntetések. 

Orosz Zoltán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »