Moszkvában találkozott Putyin és Hollande

Vlagyimir Putyin, orosz elnök múlt hét csütörtökön a Kremlben fogadta Francois Hollande, francia elnököt. A két ország vezetője a találkozón a kereskedelmet, energiát, közlekedést, befektetéseket és a technológiát érintő kétoldalú megállapodásokról, valamint humanitárius együttműködésről állapodott meg. Az elnökök a találkozó eredményeiről, illetve a szír konfliktus rendezéséről március 4-én telefonon tárgyaltak tovább.

A múlt heti találkozót követő sajtótájékoztató két órával később kezdődött a tervezettnél, mivel maga a kétoldalú tárgyalás is elhúzódott. A The Moscow Times-nak nyilatkozó francia diplomata szerint a hosszú tárgyalás „nem rossz jel”, magát a közel négy órás találkozót pedig „közvetlennek és eredményesnek” találta. Putyin Franciaországot „régóta privilegizált partnernek” nevezte, míg Hollande az „erős történelmi kötődésekről” beszélt, de hozzátette azt is, hogy a két ország jövőjéért egyaránt felelősséggel tartoznak. 

Az egyik riporter az elnökökhöz intézett kérdésében megjegyezte, hogy az emberi jogok szempontjából Oroszországban 2012 volt az egyik legrosszabb év. Putyin elnök válaszul azt mondta, hogy „nem volt különösebb emberi jogokat érintő eset Oroszországban” az elmúlt évben, csak választással kapcsolatos viták.

„A nagy választási kampányok mindig kitartó politikai küzdelmet eredményeznek” és mint bárhol máshol a világon a „hibákról szólnak” – felelte az orosz elnök. Putyin ezt követően azzal folytatta, hogy „Oroszország a demokráciát és az emberi jogok tiszteletben tartását választotta, és nem fog letérni erről az ösvényről.”

Franciaország vezetője a riporter kérdésére azt nyilatkozta, hogy ő nem ítélkezik, pusztán tényeket állít. „Bármilyen hiba esetén nyíltan beszélek, azért, hogy megoldjuk a helyzetet, és nem azért, hogy gyorsan elfelejtsük azt.” – mondta Hollande, aki csütörtök késő délután a francia követségen emberi jogi aktivistákkal és ellenzéki tagokkal is találkozott. 

Vodka is kell a bor mellé

A találkozó középpontjában Szíria kérdése állt. Párizs sokkal nyitottabb „politikai párbeszédet” szeretne a két éve tartó krízis megoldására. A francia elnök szerint a tárgyalásokat olyan felekre is ki kell terjeszteni, aki képesek közvetíteni a szír elnök, Bassár el-Aszad és a felkelők között. A két ország egyértelműen véget szeretne vetni a konfliktusnak, de ennek végrehajtására vonatkozó elképzeléseik továbbra is eltérőek. Míg a franciák Szíriát Aszad elnök nélkül látnák szívesen, addig Moszkva azon az állásponton van, hogy csak a szírek dönthetnek sorsukról – írta a Russia Today. 

Putyin ennek ellenére hajlandó a Hollande által felvetett új javaslatokat megvitatni, hogy véget vessenek a vérontásnak a közel-keleti országban. „Úgy vélem ehhez nemcsak egy jó üveg borra, hanem egy üveg vodkára is szükségünk lesz. Le kell ülnünk, és át kell gondolnunk.” – nyilatkozta Putyin. Hollande válaszul csak annyit mondott, hogy „egy üveg portói jobb lenne”. 

A találkozó előtti napon az orosz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter arról tárgyalt, hogy „Oroszország és az USA minden tőle telhetőt megtesz”, hogy megteremtse a párbeszédet a szír kormány és az ellenzék között, amilyen hamar csak lehet. 

A két elnök továbbá egyetértést mutatott a franciaországi jelenlétről Maliban, Putyin pedig elmondta, hogy Oroszország támogatja a franciák beavatkozását, hogy „visszaállítsák az alkotmányos és demokratikus rendet az országban”. Ezt Hollande elnök is megköszönte. 

Franciaország fontos gazdasági partner

Szíria és az emberi jogok kérdésén túl az elnökök a két országot érintő közös gazdasági megállapodásokat is áttekintették, így az orosz befektetési bank, a Vnyesekonombank és a francia pénzügyi csoport, a Caisse des Depots et Consignations közötti megállapodást, mely közel egy milliárd dolláros befektetést jelent mindkét országban – írta az Interfax hírügynökség.

 A két ország továbbá meghatározta, hogy közösen együttműködnek a műholdrendszer fejlesztésében, de megállapodást írtak alá az Orosz Vasutak és a francia SNCF állami vasúttársaság között, valamint a francia gyógyszergyártó cég, a Sanofi Aventis és az orosz egészségügyi és szociális minisztérium között is. 

Francois Hollande egy Oroszországban élő francia üzletemberrel is találkozott, mely az elemzők szerint annak jele, hogy prioritássá válik a két ország közti gazdasági együttműködés. A francia elnök találkozott továbbá az orosz piacon is jelenlévő francia cégek felsővezetőivel, nemcsak a világon vezető szerepet betöltő, hanem kis – és középvállalkozásokat irányító üzletemberekkel is.

A francia-orosz kutató központ, a L’observatorie igazgatója, Arnaud Dubien szerint Hollande moszkvai látogatása azt jelzi, hogy a gazdasági kérdések, melyek mindig másodlagos szerepet játszottak a két ország kapcsolatában, szemben a politikával, más prioritást kapnak. Hozzátette, hogy a francia elnök üzenete egyértelmű: Hollande személyes vállal felelősséget, hogy segítse az oroszországi francia cégeket.

Az egyetlen kérdés azonban, ami jelenleg akadályozza az együttműködést az a két ország közti bonyolult vízumrendszer, melynek egyszerűsítésére ígéretet tett a francia elnök a találkozón. Ez nemcsak a turizmust és a fiatalok csereprogramjait lendítheti fel, de az orosz cégek is könnyebben megjelenhetnek a francia piacon. A franciaországi orosz befektetések hiánya ugyanis a számokban is jól tükröződik.

Míg a franciák oroszországi közvetlen befektetései az elmúlt pár évben a 9 milliárd dollárt érték el, addig ez a szám fordítva jelentősen kevesebb, 190 millió dollár volt. Franciaország egyébként jelenleg Oroszország harmadik legnagyobb befektetője, Németország és Svédország után, de célja, hogy a második legyen – nyilatkozta tavaly a francia külügyminisztérium oroszországi képviselője, Jean-Pierre Chenevement. 

A külföldi befektetők szerint azonban a közös befektetések érdekében az Oroszországról festett képet is javítani kell Franciaországban. Dubien szerint az országra vonatkozó információhiány az egyik oka a negatív hírnévnek külföldön. Egy nemrég elvégzett francia felmérés szerint a válaszadók 13 százaléka ellenséges nemzetnek tartja az oroszokat, ugyanennyien mondták róluk, hogy barátságosak, míg a többi válaszadó bizonytalan volt. 

Jacsó Andrea

Friss hírek