EP-képviselők: Fico nincs köszönőviszonyban az európaisággal

Mészáros Alajos és Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártjának két európai parlamenti képviselője közleményben reagált a szlovák kormányfő nyilatkozatára. Úgy vélik, köszönőviszonyban sincsenek az európaisággal Robert Fico kijelentései.

„Az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül. Az európai jogrend saját hatáskörében tiltja a hátrányos megkülönböztetést” – írják állásfoglalásukban, melyet eljuttattak portálunkhoz.

„A rejtett nacionalizmus, mely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, „igaz, a kisebbségieket is tisztelik”, veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet. Az állam iránti elkötelezettséget hogy kérheti számon annak a kormánynak az elnöke, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, ami történetesen Szlovákia és a szlovák állampolgárságukhoz?” – teszik fel a kérdést az EP-képviselők.

„Úgy tűnik, a miniszterelnök számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de az európai értékekhez még nem nőtt fel” – zárul a nyilatkozat.

Robert Fico kedden azt mondta Túrócszentmártonban, a Matica slovenská alapításának 150. évfordulója alkalmából, hogy a kisebbségek folyamatos követeléseikkel zsarolják a szlovák államot, kötelességeiket pedig nem teljesítik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek