Újra nyakunkon a harmadik intifáda?

Égő gumiabroncsok, hangos tüntetések, összetűzések Ciszjordánia szerte – hosszú hétvégén van túl a Nyugati Part. Vasárnap egész nap zajlottak az összecsapások a Nyugati Part különböző településein palesztin tüntetők és az izraeli határrendőrség erői között. A tüntetéshullám annak kapcsán erősödött fel, hogy szombaton meghalt cellájában Arafat Salisa Sahin Dzsaradat palesztin rab, akit múlt hét hétfőn fogott el az izraeli belső elhárítás a Sin Bet. A Hebron környéki Szí’irben élő palesztin fiatalembert azért fogták el, mivel a környékbeli lakosok azt állították, hogy Dzsaradat egy kődobálás során megsebesített egy izraelit.

Izraeli hivatalos források szerint Dzsaradat szívinfarktust kapott és emiatt halt meg. A börtön vezetői tagadják, hogy a palesztin rab külső hatásra, kínzás vagy verés következtében hunyt volna el. A Palesztin Hatóság vezetői egy nemzetközi sajtótájékoztatón Izraelt okolták a palesztin rab haláláért, mivel saját információik szerint Dzsaradat szíve egészséges volt, így a halál oka véleményük szerint kínzás volt. Dr. Szaber Alúl, a Palesztin Törvényszéki Orvostani Intézet vezetője szerint a rab holttestén található nyomok egyértelműen bizonyítják, hogy Dzsaradatot halála előtt megverték és megkínozták. Ezzel szemben izraeli orvosok állítják, hogy a holttesten található nyomok (bordatörés, foltok) az újraélesztés során keletkeztek.

Elemzők szerint Dzsaradat halála csak olaj lehet a tűzre, mivel a palesztin lakosság egyre türelmetlenebb: a gazdasági helyzet továbbra sem javul és a béketárgyalások hosszú ideje megfeneklettek. Egyesek szerint a palesztin rab halála és az annak kapcsán kialakult tüntetés- és sztrájkhullám a harmadik intifáda kezdetét jelzik.

Végh Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »