Beismerő vallomást tett a sikkasztó képviselő

Jesse Jackson Jr. beismerte, közpénzekből vásárolt nagy értékű relikviákat, személyes tárgyakat. Akár öt év börtönt is kaphat.

Az Igazságügyi Minisztérium azzal vádolja a korábbi illinoisi képviselőt, Jesse Jacksont, hogy kampánypénzből vásárolt személyes tárgyakat. Jackson Jr., aki a legendás polgári jogi aktivista, Jesse Jackson Sr. fiaként ígéretes politikai karrier előtt állt, most börtönbüntetés elé néz – írja a Time

Jackson jogi tortúrája 2008-ban kezdődött, amikor kapcsolatba hozták egy esettel, melyben Illinois akkori kormányzója, Rod Blagojevich megkísérelt eladni egy megüresedett szenátusi helyet. A kormányzó börtönbe került, Jacksont azonban végül nem helyezték vád alá az ügyben. 

Szerencsétlensége tovább fokozódott 2012-ben, mikor novemberben egy időre visszavonult a közélettől, és lemondott a Képviselőházban betöltött posztjáról, miután bipoláris zavarral diagnosztizálták. Ugyanebben a hónapban szövetségi nyomozás indult ellene kampánypénzek rendeltetésellenes felhasználása miatt. 

A 47 éves Jacksont csalással és hamis nyilatkozattétellel vádolják. Feleségére is rájár a rúd, őt a 2006 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan hamis adóbevallás benyújtásával vádolják. Három év börtönt és 100 000 dollár pénzbüntetést kaphat. 

Jackson Chicagóban erős politikai támogatásnak örvendett, támogatói remélték, hogy előbb-utóbb a város polgármestereként fog indulni és apja nyomdokaiba lép. 

Beismerő vallomást tett, ami valószínűleg gyászos véget vet felfelé ívelő politikai karrierjének. A tárgyaláson elismerte, személyes célra használt fel olyan pénzeket, melyekhez tisztességtelen úton jutott hozzá. 

Még a tárgyalás előtt tett nyilatkozatában bocsánatot kért családjától, barátaitól, támogatóitól. 

A beismerő vallomás nyolc hónapon át tartó huzavona után született meg, melynek során Jackson egészségügyi okokra hivatkozva távolmaradt a kongresszusi ülésektől.

A kampánypénzzel vásárolt cikkek között állítólag van egy 43 000 dollár értékű aranyozott Rolex, értékes prémbundák, további 43 000 dollár értékben Bruce Lee, Jimi Hendrix, Michael Jackson és Martin Luther King relikviák, illetve egy amerikai elnökök által dedikált focilabda. 

Szövetségi irányelvek alapján akár öt év börtönt is kaphat, de az ügyészek és a védőügyvédek súlyosabb vagy enyhébb büntetés mellett is érvelhetnek. Mindkét fél egyetért a próbaidő kizártságában. Ítéletet június 28-án fognak hozni az ügyben.

Haszonits Eszter

Friss hírek