Közzétennék a pártoknak juttatott adományokat

Megszigorítanák Szlovákiában a jövőben a választási kampányra nyújtott  támogatások ellenőrzését. A javaslattal, amely egy választási alap létrehozását szorgalmazza, a Népi Platform pártjai álltak elő.

Ebben az alapban nyilvántartanának minden bevételt és a politikai pártoknak, iletve a választási jelölteknek nyújtott valamennyi adományt, amelyet a választások kihirdetésének napjától a választásokig kaptak, illetve felhasználtak. A közzétett adatokért a Számvevőszék felelne.

„Ha valaki megszegi a szabályokat, nemcsak pénzbírságban lenne része, hanem ettől függne az állami támogatás, a legmagasabb büntetés pedig a politikai párt megszüntetése lenne“ – ecsetelte a Nép Platform képviselőinek a Transparency International vezetőjével, Gabriel Šipossal megvalósult találkozója utáni sajtótájékoztatón Gál Gábor, a Most-Híd képviselője.

„Következő lépésként megszólítjuk a legnagyobb parlamenti pártot, a Smert, illetve  a többi parlamenti pártot is, mivel az az érdekünk, hogy a kezdeményezés sikeres legyen, és hiszem, hogy az lesz, ami ahhoz vezet majd, hogy megnövekszik Szlovákiában a pártokba és politikusokba vetett bizalom“ – magyarázta az SDKÚ-DS alelnöke, Ivan Štefanec. A változtatást a Népi Platform mielőbb szeretné érvényre juttatni, már csak azért is, mert a törvény nem lehet retrospektív.

A politikai tevékenység szigorúbb finanszírozási szabályainak kötelezettségét a 2012-es parlamenti választások előtt nyolc politikai párt, köztük a jelenlegi kormánypárt, a SMER-SD is aláírta. Ebben többek közt elkötelezték magukat amellett, hogy meghatározott időn belül előterjesztenek egy javaslatot, amely a pártok bevételeinek és kiadásainak ellenőrzését átruházná egy pártatlan ellenőrző szervre, illetve a részletesebb vagyonbevallásra.

Felvidék MA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »