Egyre több magyar fiatal menne egyetemre Szerbiában

Egyre többen pályáznak a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjára is – nyilatkozta a sajtónak Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, ahol az MNT ösztöndíjprogramját népszerűsítette.

Korhecz elmondása szerint az első generáció pályázói közül a hallgatók egyharmadát elveszítették, ugyanis azok nem vették komolyan az egyetemet, de reméli, hogy az egyetemi tanulmányok hatékonysága a jövőben növekedni fog, illetve azoknak a hallgatóknak a száma is, akik a diplomázásig meg tudják tartani az ösztöndíjat, hiszen az ösztöndíj specifikuma az, hogy aki egyszer megszerezte, és jól tanul, tanulmányai befejeztéig jogosult a támogatásra, a megszerzésének a feltétele pedig az, hogy a diák állami költségvetésen kerüljön be a felvételi vizsgát követően az egyetemre – többek között ezt is szeretnék közvetíteni ezen a harmadik kampánykörúton – mondta Korhecz.

A további cél, hogy a demonstrátori rendszeren belül idejében információt kapjanak az esetleges henyélőkről, hogy ne vegyék el az ösztöndíjat azoktól, akik valóban dolgozni szeretnének és komolyan veszik a tanulást.

Az MNT-nek jelenleg 850 ösztöndíjasa van, rengeteg a visszajelzés, így sikerül folyamatosan finomra hangolni a rendszert, emelte ki Korhecz, majd hozzátette: az ösztöndíjak kiosztásánál a jövőben annyi változás lesz, hogy figyelembe fogják venni a hallgatók költségeit is, hiszen meglehetősen kevesebb azoknak a hallgatóknak a kiadása, akik családi házukban élnek és onnan járnak iskolába, mint azoknak, akik egy száz kilométernyire lévő felsőoktatási intézménybe iratkoztak, például Újvidékre, vagy Belgrádba.

Az első évhez képest mintegy 20-25 százalékkal többen iratkoztak be egyetemre a szülőföldjükön, ebből a szempontból folyamatos a növekvés. Reális dolog az is, hogy a szerbiai átlaghoz mérten arányosan fognak bejutni magyar emberek az egyetemre, a tanulmányaikat pedig az ösztöndíj miatt hatékonyabban fogják folytatni, mint az átlag – emelte ki az MNT elnöke.

A 38 magyarul oktató iskolában több mint ezer érettségizőhöz juttatják el ösztöndíjpályázatról szóló információt, az ismertetőkre pedig meghívták a harmadik osztályos diákokat is, hiszen a pályaválasztás nem biztos, hogy csak ebben a néhány hónapban dől el, hanem ez egy többéves folyamat egyes esetekben. Szeretnék továbbá azt is, hogy a diákok időben felkészüljenek a pályaválasztásra és megismerkedjenek a lehetőségeikkel – emelte ki Korhecz.

A teremben az ismertető előadás kezdete előtt újságírói kérdésre, hogy ki szeretné Magyarországon folytatni a tanulmányait, a diákoknak mintegy 80 százaléka emelte fel a kézét, de remélhetőleg az MNT ösztöndíjpályázatának köszönhetően ez az arány hamarosan változni fog.

Vajdaság MA

Friss hírek