Fico: extrém megoldás kell az extrém romaproblémára

Robert Fico szlovák  kormányfő szerint a romakérdést szemináriumokkal és konferenciákkal nem lehet megoldani. Szerinte a gyereket kell ellenőrzés alá vonni, másként nincs esély a megoldásra.

Fico a pozsonyi Közgazgaságtudományi és Közigazgatási Főiskolán tartott előadásában beszélt a kérdéskörről. „Ezeknek a gyerekeknek valakinek meg kell mutatnia, hogy lehet másként élni, hogy iskolába kell járni, mi az a fegyelem, hogyan kell kezet mosni, és további dolgokat. Ezt azonban csak akkor lehet megtenni, ha szélsőséges megoldásokat alkalmazunk. Ki kell őket venni ebből a környezetből, és máshová kell őket elhelyezni“ – mondta a kormányfő.

Elmondása szerint Szlovákia politikailag és gazdaságilag nem nagyhatalom, és ha valaki elrendelné, hogy ezeket a gyerekeket a szülők akarata ellenére ki kell szakítani a közegükből, és speciális intézményekben kell őket elhelyezni, az emberi jogvédő szervezetek farkasfalkaként vetnék rá magukat, és széttépnék.

„Vagy kijelentjük, hogy Szlovákiában extrém a helyzet, és ezért szélsőséges megoldásokat kell elfogadni, vagy csak a szájunkat járatjuk, és semmi sem fog történni” – tette hozzá.

Kijelentette: a perspektíva szempontjából is fontos a roma kisebbség helyzetének megoldása, ugyanis ha a kormány a témán élősködő „emberjogi szenteskedőkre” hallgatna, a szélsőségesség növekedésének tenné ki Szlovákiát. „A legjobban azt szeretem, mikor olyan oktat ki a roma kérdéskörről, akinek hét romája van az országban, akik népviseletben szórakoztatják a népet. Nekünk sokkal több románk van, szó szerint katasztrofális helyzetben” – jelentette ki.

A Sme napilap kérdésére az előadás után rámutatott: nem a gyerekek elzárásáról beszélt, hanem az elhelyezésükről. Elmondása szerint sok roma szülő egyszerűen nem tud perspektívát nyújtani gyerekeinek, s ezekre a gyerekekre ugyanolyan élet vár, mint szüleikre.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »