Engedélyezhetik a kettős állampolgárságot Ukrajnában

Törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a Legfelsőbb Tanácsban, melyben az ukrajnai állampolgárságról, benne a kettős állampolgárságról szóló törvény változtatását kérik. Az indítványt Lev Mirimszkij frakción kívüli képviselő kezdeményezte.

A törvényjavaslat értelmében az a 18. életévét betöltött ukrajnai személy, aki megkapja egy idegen ország állampolgárságát, megtarthatja ukrán állampolgárságát is. Ehhez mindössze be kell nyújtania az érintettnek a külföldi állampolgárságot bizonyító okiratot az állampolgársági kérdésekkel foglalkozó központi végrehajtó szervhez. Ebben az esetben az útlevélben feltüntetnék az adott személy kettős állampolgárságát.

A módosítás lehetővé tenné, hogy külföldi állampolgárságú személyek is kérelmezhessék az ukrán állampolgárságot anélkül, hogy le kellene mondaniuk meglévő állampolgárságukról. Kivételt képeznek a bűnözők és az elítéltek.

Lev Mirimszkij nem lát kivetnivalót a kettős állampolgárság intézményében. Különösen előnyös lenne ez a külföldön dolgozó ukrán vendégmunkások számára, hiszen sokkal könnyebb volna az adott ország állampolgáraként dolgozniuk, s így Ukrajna is megtarthatná ezeket a polgárokat. Szerinte az állam feladata az emberek kényelmének a biztosítása, amelyet ez a törvény nagyban elősegítene.Mirimszkij biztos abban, hogy a törvényjavaslat a Legfelsőbb Tanácsban támogatásra talál a régiósok és a kommunisták részéről is.

Kitekintő / Kárpátalja Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »