Radikális atomfegyver-csökkentés jelei az Egyesült Államokban

Barack Obama az Egyesült Államok elnöke február 12-i State of the Union beszédében kiemelten foglalkozik az ország atomfegyver-arzenáljának csökkentésével, számolt be a New York Times. Az évértékelő beszédben újra előkerül a kérdés, amely Obama biztonságpolitikai stratégiájának központi eleme. 

Az Obama-adminisztráció még nem közölt konkrét adatokat, de elképzelhető, hogy harmadával is csökkenhet az USA nukleáris ereje. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 1700 atomfegyver helyett 1000-re csökkenne a fegyverek száma. Obama célja a hadi kiadások redukálása, ezért van szükség a drasztikus fegyvercsökkentésre.

A legfontosabb kérdés, hogy az elnök hogyan tudja majd keresztülvinni szándékát a szenátuson. A republikánus képviselők ugyanis a nukleáris fegyverekkel kapcsolatosan bármilyen változtatást elleneznek.

Az Egyesült Államokban már két éve folyamatosan napirenden van az atomfegyver-korlátozás, de Obama az elnökválasztási kampány ideje alatt hanyagolta a kérdést. A csökkentés annak ellenére lett most újból a politikai közbeszéd tárgya, hogy az Egyesült Államok a jövőben több oldalról is nukleáris fenyegetés célpontja lehet. Ilyen fenyegetést jelenthet Irán és Észak-Korea. Utóbbiban már három sikeres atomrobbantási kísérletet hajtottak végre, ami növelheti az amerikaiak veszélyérzetét. A nukleáris fegyverek csökkentése mellet érvelők szerint még 900 töltet is garantálná az Egyesült Államok biztonságát. 

Kollár Erika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »