Megőrizni a magyar nyelvű oktatást a Vajdaságban

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a városban a magyar oktatás megőrzése céljából tett törekvésekről számoltak be. Ezt a tanintézményt 2011-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), hisz Nagybecskerek város területén csak itt tanulhatnak magyar nyelven a diákok.

Az MNT kezdeményezésére kidolgozták a nagybecskereki magyar oktatási cselekvési tervet a 2013-as és 2016-os év közötti időszakra. A következő lépésként megalakult egy munkatestület, amely a kidolgozott terv megvalósítását ellenőrzi. Ennek a testületnek az elnöke Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke lett, továbbá Katona-Debreczeni Gizella, az iskola igazgatónője, Várady József, az MNT tagja, a Nagybecskereki Módszertani Központ vezetője, valamint Meleghy Zoltán, az Iskolaszék elnöke, illetve a nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület titkára.

Mint elhangzott, a legfontosabb, hogy megőrizzék a magyar osztályokat, hogy az első osztályokban legyen elegendő gyermek. Meleghy Zoltán elmondta, hogy ebben az esetben széleskörű közreműködésre van szükség az óvoda, az iskola között, továbbá a városban működő civil szervezetek is besegíthetnek, és később még az önkormányzatot is be szeretnénk vonni ebbe a folyamatba. Az iskola keretében beindul hamarosan a Kölyökklub, ahol a leendő kis elsősök részére szerveznek játékos foglalkozásokat. Emellett felkutatják a magyar ajkú gyerekeket, akik esetleg más iskoláskor előtti intézményekbe járnak, vagy a

Hétvégi óvodába, a szülőkben pedig tudatosítani szeretnék, hogy melyek azok a kedvezmények amelyeket nyerhetnek, ha a gyermekeiket magyar tagozatra íratják. A kicsinyek számára az óvodásoktól a negyedik osztályosokig a gyerekeket – az MNT jóvoltából – ingyenes diákbuszokkal szállítják mindennap az otthonuktól az óvodáig/iskoláig és onnan haza.

Katona-Debreczeni Gizella, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatónője hangsúlyozta, kár lenne, ha a magyar szülők gyermekei nem használnák ki a lehetőséget, hogy anyanyelvükön tanuljanak, hisz számukra biztosított a középiskolai oktatás is magyar nyelven. Ugyanakkor kiemelte mindazokat a kedvezményeket, amelyeket az iskola nyújt a diákoknak.

Várady József, az MNT tagja, a Nagybecskereki Módszertani Központ elnöke szerint elképzelhetetlen, hogy a középiskolákban működjenek magyar tagozatok, az általános iskolában, és az óvodában pedig ne legyen magyar gyerek, ezért meg kell menteni az egyedüli, magyar nyelven oktató általános iskolát Nagybecskereken.

A következő tanévben Gera Anna lesz az osztálytanító a Sonja Marinković Általános Iskolában, és a közeljövőben Tóth Krisztina tanítónővel együtt ellátogatnak a jövendőbeli kisdiákokhoz, illetve családjaikhoz. Az óvoda előkészítő csoportjába csak két gyerek jár, rajtuk kívül a magyar tagozatra még három gyermek beíratása esedékes, azonban a magyar szülők jegyzéke szerint akár 24 gyerek is megkezdhetné tanulmányait magyar nyelven.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek