Új adót akarnak bevezetni

Megerősített együttműködést kötött az indítványozó 11 tagállam a részvény-, kötvény- és derivatív tranzakciókra kivetendő európai szintű adóról (0,1% ill. 0,01%). Az adózásért felelős EU biztos szerint a javaslattal minden készen áll ahhoz, hogy bevezessék a közös tranzakciós adót. Az adót a Franciaországban már működő minta alapján az adott országban bevezetett pénzügyi eszközökre vezetnék be. Így egy más országban bejegyzett cég tranzakciói is a hatálya alá esnének, így elkerülhető lenne az adó megkerülése. A francia példa alapján azonban így is kikerülhető az adó, illetve nem tisztázott, hogy más országban rezidens pénzügyi cégeket hogyan adóztathat a francia hatóság. A rendes működéshez így elengedhetetlen lenne minden EU ország kivétel nélküli részvétele, ami a cseh, svéd és főleg brit ellenállás miatt egyelőre nem túl valószínű.

Hogyan hathat ez Magyarországra? A novemberi magyar törvénymódosítás alapján hazánkban az Európai Bizottsági irányelv megszületését követő naptári évtől lépne életbe ez az adónem. Szerintünk így leghamarabb 2015-től indulhatna meg Magyarországon az európai típusú tranzakciós adóztatás.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »