Chávez már túl van a nehezén

Fidel Castro kubai ex-elnök Granma nevű újságban leadott keddi nyilatkozta szerint Hugo Chávez venezuelai elnök már gyógyul, bár nehéz napokon van túl. Chávezt immár két hónapja Havannában kezelik. A 2011 közepétől rákban betegeskedő Chávezt negyedik alkalommal műtötték  2012 decemberében, az összes kezelést – kemoterápiát és sugárkezelést – Kubában végezték.   

A 86 éves Castro elmondta, hogy minden nap kap tájékoztatást a venezuelai vezető állapotáról. A február 3-án lezajlott szavazáskor adott interjúban megerősítette, hogy a kubai orvosok mindent elkövetnek a minél előbbi gyógyulás érdekében. „Mindenképpen fel kell épülnie. Chávez nagyon fontos a hazájának és egész Latin-Amerikának” – mondta Castro. 

Venezuelai hatóságok közlése alapján az elnök a hatórás műtétjét követően jobban van. A vezért tavaly októberben választották újra, de a január 10-i Caracasban lezajlott beiktatáson már nem tudott részt venni.  

Ricardo Menendez, iparügyi miniszter pedig azt jelentette be, hogy a venezuelai elnök jóváhagyásával több millió dollár értékű beruházásokról született megállapodást Argentínával és Iránnal. A 431 millió dolláros egyezményben 60 gyár felépítéséről állapodtak meg a vezetők. A gyárak profilját nem határozták még meg, de mindenképpen gazdasági fellendülést várnak a befektetésektől, amelyek az ország „stratégiai értékét képviselik”. A befektetési megbízásokat az alelnök Nicolas Maduro – Chávez utasítása alapján – írta alá.

Buday Barbara

Friss hírek