Pajtic elismerte: etnikai indíttatású a temerini incidens

Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke  a legélesebben elítélte az elmúlt hétvégén történt temerini incidenst, amely során szerb fiatalok egy csoportja sörösüvegekkel dobált meg három magyar kiskorút, majd ugyancsak üvegekkel dobálták meg azt a házat, ahová a megtámadott fiatalok bemenekültek.

“Az a ház Vajdaság. Ebben a házban évszázadok óta építjük a nemzetek közötti bizalmat és tiszteletet. Évszázadok óta támaszkodunk egymásra és élünk egymással. Amikor ezt a házat sörösüvegekkel dobálják meg, amikor sértéseket és szitkokat zúdítanak rá, amikor gyűlöletgraffitikkel csúfítják el, amikor le akarják rombolni és elpusztítani, tőlünk csak egyet fognak hallani: nem adjuk ezt a házat. E ház nélkül mindannak, amit együttesen értünk el, nem lenne értelme – Vajdaság ismét mocsár lenne, zavaros víz, amelyben csak a csúszómászók és a ragadozók élnek meg”, jelentette ki Pajtić és azt hangsúlyozta, elvárja, hogy drasztikus büntetésekkel állják útját a neveletlenségnek, a szemtelenségnek, mindazoknak, akik ilyen módon élik ki magukat.

Szabadlábon a temerini incidens elkövetői

Szabadlábon van az az öt szerb nemzetiségű fiatal, akiket a hétvégi temerini incidens elkövetőiként garázdasággal gyanúsítottak, tudta meg nem hivatalos forrásokból a B92. A szombat hajnali verekedés résztvevői a hétfő reggelt még a fogházban várták be, majd a vizsgálóbíróhoz mentek kihallgatásra.Egyikük fivére, a 20 esztendős Dejan Hani azt mondta, testvére beismerte, hogy részt vett az incidensben, de azt tagadta, hogy az összetűzés hátterében nemzeti türelmetlenség állt volna.

“Összevesztek a mi szerb fiataljaink, kergetőztek, üvegeket hajigáltak, s egyedül az a redőny látta kárát. Feleljenek, ha bűnösök, de senki nem gyűlöli a magyarokat. Az én nagyanyám is magyar, a másik őrizetbe vett srác anyja magyar és szó nincs itt gyűlöletről”, mondta.

A szerb és magyar fiatalok összetűzése, amely péntekről szombatra virradóra történt, egy temerini ház előtt csúcsosodott ki, ahová a magyar gyerekek befutottak menedéket keresve. A kint maradottak üvegekkel dobálták meg a házat, betörve annak redőnyeit.

Ez alkalommal csak az ablakok sérültek meg, de nemrég, mindössze két héttel ezelőtt, néhány utcával arrébb verekedés tört ki, amelynek sérültjei is voltak, emlékeztet a B92, s folytatja, hasonló incidens volt októberben is, amikor a támadók viszont a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tagjai voltak.

A tartományi tisztségviselők és politikusok egyetértenek abban, hogy a félelem, a bizonytalanság és a rettegés beköltözött Vajdaság mindennapjaiba. Azt követelik, hogy a lehető legrövidebb időn belül az illetékes minisztérium reagáljon.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »