Újabb sátortáborokat számolt fel az izraeli katonaság

Két, az illegális izraeli telepek ellen felállított sátortábort szedtek szét izraeli katonák szombaton Hebron környékén, majd zárt katonai övezetté nyilvánították a területeket. A második tábor felszámolása során több embert őrizetbe vettek, két tüntetőt pedig kórházba kellett szállítani. A palesztinok attól tartanak, hogy ha nem maradnak abba az építkezések, elveszik az önálló palesztin állam esélye.

Palesztin tüntetőket zavart el szombaton az izraeli hadsereg, zárt katonai övezetté nyilvánítva azt a területet, ahol a demonstrálók felépítették táborukat. A tüntetők a Hebronhoz közeli Yatta város két részén építettek sátortábort, hogy az engedély nélkül épülő izraeli telepek ellen tüntessenek. A hatóságok mindkét tábort szétszedték, a tüntetőket pedig hazazavarták. 

A két tábor közül az egyikben nem történt atrocitás, a katonák mindössze „görényvizet” lövő vízágyút vetettek be, amely nevét különösen kellemetlen illatáról kapta, amelynek célja, hogy eloszlassa a tüntetőket. A másik táborban hat embert tartóztattak le, közülük ketten újságírók voltak. „Egyik közülük az AP hírügynökségnek, a másik pedig a PelMedia-nak dolgozik” –  nyilatkozta Issa Amro hebroni emberi jogi aktivista a Jazeerának. „Az izraeli katonaság nem tesz különbséget újságíró, aktivista vagy helyi lakos között – egyszerűen mindenkit megtámadnak. Ma különösen agresszívek voltak” – tette hozzá. A második táborból két aktivistát a hebroni kórházba kellett szállítani sérüléseik miatt.

A katonaság szóvivőjének nyilatkozata szerint a második helyszínen öt palesztin és két izraeli aktivistát tartóztattak le, valamint száz palesztin tüntetőt kellett szétoszlatni, mielőtt zárt katonai övezetté tudták nyilvánítani a területet. 

Az illegálisan épülő izraeli telepek évek óta problémát jelentenek Ciszjordániában. A palesztinok attól tartanak, hogy a Hebron közeli hegyen épülő telep teljesen ellehetetleníti egy saját állam létrehozását. Jeruzsálem környékén is rengeteg telep épül, amit a palesztinok úgy értelmeznek, mint egy kísérlet arra, hogy Jeruzsálemet teljesen elvágják Ciszjordániától. Mivel a két éve tartó tárgyalásoknak nincs eredménye, egyre több tüntetést szerveznek palesztin aktivisták. 

Idén egyébként nem ez az első eset, hogy izraeli hatóságok megsemmisítettek egy palesztin sátortábort. Januárban egy huszonnégy sátorból álló tábort építettek palesztin demonstrálók Jeruzsálem keleti szélén, amellyel az E1-ként ismert területen történő illegális építkezések ellen tüntettek. Ezt a tábort, az összes többihez hasonlóan, megsemmisítették az izraeli hatóságok.

Lorencsics Emese

Friss hírek