Forrósodik a helyzet Szíriában

Szerda óta az elmúlt hónap legvéresebb harcai zajlanak a szíriai fővárosban. Az ellenzék egyre határozottabban lép fel a rezsim ellen. Közben az Amerikai Egyesült Államok is az ellenállók felfegyverzése felé hajlik.

Február 6. óta az eddigieknél is hevesebb összecsapások zajlanak Damaszkuszban és környékén. Az ellenzéki erők Dzsóbar kerületben támadtak Bassár el-Aszad híveire. A városrész stratégiai szempontból fontos, hiszen megszerzésével keleti irányból szabaddá válhat az út a központba. A nemzeti hadsereg azonnal választámadást indított, még csütörtök hajnalban is hallhatóak voltak a robbanások a körzetben.

Ugyanaznap Damaszkusztól 220 km-re, Palmirából is harcokról számoltak be. A támadásban, amelynek célpontja egy katonai hírszerzési épület volt, tizenkilencen vesztették életüket. Az ellenállók egy autóba rejtett bombával lyukat ütöttek a létesítmény falán, majd miután az első detonáció célt ért egy második, robbanó eszközökkel felszerelt jármű a falon okozott sérülésen keresztül hajtott az építmény belsejébe.

Csütörtökön tovább folytatódott a küzdelem Damaszkusz határában. A hadsereg a lázadók akcióját viszonozva offenzívát indított a fővárostól déli és keleti irányban lévő területek ellen. Kevesebb, mint huszonnégy óra alatt ötvenöt ember halt meg, akik közül tizenkilencen civilek, huszonnyolcan ellenállók és nyolcan katonák voltak – írta az al-Dzsazíra internetes oldala. A lázadók a fokozott támadásokkal a délnyugati darajai társaikra nehezedő nyomást akarták enyhíteni, nyilatkozta Omar Sakir ellenzéki aktivista. Daraját, amelybe nem rég katonai erősítés érkezett, a polgárháború kitörésének kezdete óta folyamatosan bombázzák, mivel innen egyenesen Damaszkusz egyik legfontosabb kerületébe, a Mezzébe lehet jutni. Péntekre az ellenállás kezébe olyan fontos területek kerültek, amelyeket korábban még nem tudtak megszerezni, de egyelőre nem lehet tudni, hogy meg is tudják-e ezeket tartani. Közben a Damaszkusztól északra fekvő Homszban is megkezdődtek az összecsapások.

A szerdán kezdődő támadásokat elsősorban az válthatta ki, hogy Ahmad Moaz al-Khatib az ellenzéki koalíció vezetője elhalasztotta a tárgyalásokat a kormánnyal. Kijelentette, hogy nem egyezkednek Bassárral, ha a nő foglyokat nem engedik ki a börtönökből legkésőbb vasárnapig. A koalíció tárgyalási kísérletét korábban az USA, az ENSZ és az Arab Liga is örömmel fogadta, míg az Aszad-kormány nem akart róla tudomást venni. Amennyiben a szíriai államfő nem bocsájtja szabadon a rabokat, azt al-Khatib úgy értelmezi, hogy a rezsim nem akar velük szóba állni.

Mindeközben Leon Panetta, az amerikai védelmi miniszter is állást foglalt a szíriai ellenállók felfegyverzése mellett. Az egy hónapon belül nyugdíjba vonuló politikus igennel felelt McCain republikánus szenátor kérdésére, miszerint támogatja-e a Clinton-tervet. 2012 nyarán Hillary Clinton, az akkori államtitkár és David Petraeus a CIA feje indítványozták a szíriai ellenzék fegyveres támogatását, de akkor a választások előtt álló Fehér Ház elutasította a kezdeményezést, és kitartott amellett, hogy elsősorban humanitárius segélyekkel támogatja a szíriai rászorulókat. Washington az elmúlt héten aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kaotikus szíriai helyzetnek köszönhetően a Hezbollah könnyen fegyverekhez juthat a damaszkuszi rezsim jóvoltából.

A huszonkét hónapja tartó konfliktusban körülbelül 60 ezer ember vesztette életét és több mint 600 ezer szíriai menekült külföldre. Az ENSZ szerint a válságos helyzet elhúzódása veszélyezteti az egész térség stabilitását.

Gergely Hanna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »