Félelem és reszketés Bissau-Guineában

Az afrikai kontinens számos pontján nemcsak szó szerint forró a talaj, hanem átvitt értelemben is. A világ figyelmét jelenleg a mali konfliktus köti le, azonban ez nem azt jelenti, hogy máshol minden rendben van. A piciny nyugat-afrikai ország, Bissau-Guinea lakosai hosszú ideje egyre romló emberi jogi helyzet javítása érdekében a régió és a világ figyelmét is próbálják magukra vonni. Egyelőre kevés sikerrel, jelenti a Global Voices.

A bissau-guineai Human Rights League (GHRL) nemrégiben egy 154 oldalas tanulmányt publikált az országban lévő emberi jogi helyzetről. „Guinea-Bissau egy elszigetelt országgá vált ebben a rohamosan globalizálódó világban, egy olyan országgá, ahol a pánik és a terror kéz a kézben jár egymással. A lakosság az állandóan retteg az erőszaktól.”

De miről is van szó valójában? Tavaly áprilisban a hadsereg puccsot hajtott végre az országban, destabilizálva azt. Ezt az ECOWAS rögtön elítélte, felszólítva az országot, hogy 12 hónapon belül térjen vissza a civil kormányzáshoz új választások tartásával, addig pedig alakuljon egy átmeneti kormány. A rend biztosítása érdekében a nyugat-afrikai szervezet katonákat is küldött az országba.

Mivel a nagyobb nemzetközi, emberi jogokat vizsgáló szervezetek sokáig nem foglalkoztak Bissau-Guineával (a Human Rights Watch 2012-es jelentése sem tesz említést az országról), a helyi Human Rights League jelentése különös fontosságú. A dokumentum gazdasági és szociális jogokkal kapcsolatos visszaélésekről, valamint nők és gyerekek jogainak megsértéséről is tesz említést, azonban a legidőszerűbb témák a büntetlenség jelenségét, az igazságszolgáltatási rendszert, valamint a fegyveres erőket érintők. Az áprilisi puccsra visszautalva így ír a GHRL: „az alapvető jogok, mint például a szólásszabadság és a gyülekezési jog továbbra is tiltottak az országban, ami ellentétes az alkotmánnyal. A bissau-guineai népnek ma akaratával ellentétes módon kell élnie, egy bizonytalansággal teli környezetben, ahol a kiszolgáltatottság és az erőszakos politikai osztály az úr.”

Az utóbbi kijelentést jól támasztja alá a tavaly októberben egy, a főváros közelében található katonai légitámaszpont elleni támadás. Bár az első hírek Portugáliát sejtették az akció mögött, a bissau-guineai vezetés ezt arra használta fel, hogy leszámoljon ellenfeleivel: két ellenzéki politikust elrabolt és csúnyán megvert. De érkeztek hírek fiatalok lemészárlásáról és a kormánnyal kritikus aktivisták bántalmazásáról is.

Reményt jelenthet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát saját, magas rangú diplomatái tájékoztatták a minap az országban uralkodó helyzetről, valamint, hogy az ENSZ Nobel-békedíjas követe, José Ramos Horta a napokban érkezik Bissau-Guineába.

Bognár Bálint

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »