Amerika továbbra is háborúban áll az al-Kaidával

Az Egyesült Államok továbbra is háborúban áll az al-Kaida terrorszervezettel, és az ország „mindennapos kibertámadások” célpontja – jelentette ki csütörtöki szenátusi meghallgatásán John O. Brennan, Barack Obama elnök jelöltje a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára.

Brennannak a meghallgatást megnyitó nyilatkozatát többször is megszakították a CIA dróntámadásai és a kényszervallatások ellen tiltakozók bekiabálásai, ezért Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke felfüggesztette az ülést, és a protestálókat eltávolíttatta a teremből.

A tiltakozók szerint a pilóta nélküli repülőgépekről indított rakéták eddig 3 amerikai állampolgárral és ismeretlen számú külföldivel végezetek. Brennan a meghallgatáson hangoztatta, hogy a pilóta nélküli gépekről indított rakétákkal végrehajtott támadások esetén – különösen ha a célpont amerikai állampolgár – a washingtoni kormány igyekszik a lehető legtörvényesebb módon eljárni. Rámutatott, hogy ezt a törekvést tükrözi az igazságügyi minisztériumnak az a titkos állásfoglalása is, amelyhez csütörtök reggel óta már nem csak kivonatban, hanem teljes terjedelemben férhetnek hozzá a kongresszus hírszerzési és titkosszolgálati bizottságainak tagjai. 

A CIA vezetői posztjára jelölt Brennan, aki jelenleg az elnök terrorelhárítási tanácsadója, kijelentette, hogy „teljes körűen és folyamatosan” tájékoztatni akarja az illetékes bizottságot a kémszervezet munkájáról. Hozzátette, hogy az ügynökség sem bújhat ki az ellenőrzés alól.

Brennan elismerte, hogy hivatalosan nem kísérelt meg fellépni az olyan kíméletlen vallatási technikák alkalmazásának leállítása érdekében, mint a vízbefojtás imitálása, vagy a teljes levetkőztetés, mert ezeket az ügynökség olyan részlegein alkalmazták, amelyek felett nem rendelkezett. De kollégáinak elmondta az ezekkel kapcsolatos kifogásait – tette hozzá.

Brennan kijelentette, hogy nem játszott szerepet a kíméletlen vallatási technikák kidolgozásában, alkalmazásában, vagy azok felügyeletében. Mint mondta, nem biztos benne, hogy ezek révén „értékes értesülésekhez” lehet jutni. Korábban, CIA-vezetőként úgy tájékoztatták, hogy ezek az eszközök célravezetők, ám egy mindmáig titkos kongresszusi jelentés elolvasása után már nem tudja, hogy mi az igazság, ezért alaposabban akar tájékozódni az ügyben. 

Az 57 éves John Brennan egy negyedszázadon át szolgált a CIA kötelékékében. Az elnöki tanácsadónak központi szerepe volt a feltételezett terroristák ellen Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában végrehajtott dróntámadások elrendelésében. Már Obama első elnökké választása (2008) után is szóba jött mint a CIA lehetséges igazgatója, de emberi jogi aktivisták ellenezték a kinevezését, éppen amiatt, mert szerintük nem lépett fel az általuk kínzásnak minősített kényszervallatási módszerek alkalmazása ellen. Brennan akkor is tagadta a vádat, de visszalépett a jelöltségtől. Az elmúlt négy évben elnöki tanácsadóként jelentősen megnőtt az ázsiója a jogvédők körében, mert határozottan kiállt a guantánamói börtönök bezárása mellett.

A várakozások szerint a szenátus meg fogja erősíteni Brennan kinevezését.

mti

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »