Obama Izraelbe utazik

Barack Obama, amerikai elnök megteszi újabb elnöki ciklusának első diplomáciai útját. Első útja Izraelbe vezet. A tárgyaláson nem a palesztinok helyzete lesz a középpontban, hanem a térség két legsürgetősebb problémája: Szíria és Irán. A két utóbbi állam a közelmúltban komoly fejtörést okozott mind Izraelnek, mind az Amerikai Egyesült Államoknak, amely jó támpontot adhat a két állam kapcsolatainak ápolására.

A palesztinok helyzete azért nem kerül napirendre az elnöki látogatáson, mert amikor a fejlett államok tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal, Izrael és Palesztina viszonya általában elmérgesedik. S, mivel a térségben Szíria és Irán ad most nyugtalanságra komolyabb indokot, a palesztinok függetlenedési törekvése nem kerül napirendre a két állam között.

Az, hogy Izrael és Amerika találtak közös nevezőt diplomáciai kapcsolataik elmélyítése érdekében, egy apró lépés a térség problémáinak rendezése ügyében. Egy lehetőség arra, hogy a jelenlegi problémás szituációk orvoslása után, talán rendezhető a palesztinok helyzete is.

Gregovszki Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »