Helikopter-balesetben elhunyt a paraguayi elnökjelölt

Lino Oviedo nyugalmazott tábornok, az áprilisi paraguayi elnökválasztások egyik esélyes jelöltje szombat éjjel egy helikopter balesetben életét vesztette.

A rendőrség közleménye szerint a légi járműre ma reggel Estancia La Mocha közelében találtak rá. A rendőrség az elszenesedett holttesteket megvizsgálta, és megerősítette, hogy az elnökjelölttel együtt a testőr, a pilóta, és egy lovassági tiszt is az életét vesztette.

Federico Franco paraguayi elnök együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Az elnök kiemelte, hogy Lino Oviedo halálával az ország egyik katonai hősét veszítette el, hiszen a tábornok 1989-ben részt vett a 35 évig tartó Stroessner-diktatúra megdöntésében.

A 69 éves Lino Oviedo meghatározó szereplője volt a paraguayi politikai életnek, hiszen korábban többször is próbálkozott az elnöki poszt elnyerésével. Legutóbb 2008-ban indult ismét az elnökválasztáson, s harmadik lett, amikor a püspöki tisztéről lemondott Fernando Lugo győzött.

Idén viszont újabb esélyt kapott, miután tavaly nyáron Fernando Lugo paraguayi elnököt azzal vádolták meg a törvényhozásban, hogy szimpatizált a több ember halálát okozó konfliktust kiváltó földfoglalókkal, s ezért közjogi felelősségre vonási (impeachment) eljárást indítottak ellene, amelynek eredményeként a szenátus 39 igen és 4 nem szavazattal elmozdította hivatalából, s Federico Franco addigi alelnököt nevezték ki ideiglenes elnöknek a 2013. áprilisi választásokig, amelyen Lugo újra szeretne indulni.

Az eset nagy meglepetést okozott a világsajtóban, bár mégsem tekinthető teljesen váratlan fordulatnak. Egy, a Wikileaks által 2009 márciusában kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi beszámoló szerint a Colorado Párt kötelékébe tartozó egyes politikusok feltett szándéka már Lugo 2008-as győzelme óta az volt, hogy legális ürügyet találjanak az elnök menesztésére. A dokumentum vázolta azt is, hogy a szándék megvalósítását követően Federico Franco lenne az elnök, Lino Oviedo ex-tábornok az alelnök, míg a Szenátust Nicanor Duarte ex-elnök (2003-2008) vezetné. Ez a (vélt vagy valós) triumvirátus azonban Oviedo halálával minden bizonnyal megbomlott.

Vinczeffy Levente

Friss hírek