Akár nők is lehetnek katonai pilóták Kuvaitban

Mindössze hét férfi jelentkezett pilótának a kuvaiti hadsereghez. Mivel azonban ennél sokkal nagyobb állományra van szükség, úgy tűnik, nőket is be fognak vonni a légierőhöz.

Akár nőket is alkalmaznának pilótaként a katonaságban – merült fel az ötlet Kuvaitban, miután kevés volt a férfi jelentkezők száma. Mivel van egy potenciális szám, amelyet tartani kell, valószínűleg a nőknek is megengedik majd, hogy a katonai repülőgépek pilótafülkéjébe üljenek – írja a Gulf News. Az al-Rai kuvaiti napilap tudósítása szerint komoly vizsgálatokat végeznek arra vonatkozóan, hogy csatlakozhatnak-e a nők a kuvaiti légierőhöz.

A napilap egy neve elhallgatását kérő katonai forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az ötlet az után merült fel, hogy mindössze hét férfi jelentkezett pilótának. „A kuvaiti nők már bizonyították bátorságukat a biztonsági erőknél, ahol tiszti pozíciókat töltöttek be. Itt már megmutatták, milyen magas szintű a felelősségtudatuk, különösen a többi emberrel való kapcsolataik során” – nyilatkozta a forrás a lapnak. 

A kérdésről tanulmányt készítenek, amelyet a kormány elé terjesztenek döntésre. A forrás szerint a képzés kezdeti szakaszában a helikoptervezetést fogják megtanulni a női pilótajelöltek.

A kuvaiti nők igyekeznek mindenben szerepet vállalni, de sokszor nagy ellenállásba ütköznek. Kitartásuknak köszönhetően azonban 2009-ben négy helyet töltött be női képviselő a parlamentben, amiket bár a 2012 februári választásokon elvesztettek, hármat közülük visszaszereztek a 2012 decemberi választásokon. Jelenleg két miniszterasszony van a kormányban.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »