Zimbabwének 217 dollárja maradt?

Újabb pénzügyi nehézséggel kellett szembesülnie a zimbabwei kormánynak: a pénzügyminisztérium bejelentése szerint a köztisztviselői fizetések utalása után az országnak mindössze 217 dollárnyi tartaléka maradt. Tendai Biti pénzügyminiszter ez alkalomból külföldi donorokat 200 milliió dollár felajánlására kérte fel a helyzet rendezésére, valamint az idén esedékes választások költségeinek fedezésére.

Külföldi szakértők szerint a drámai hangulatú bejelentés ellenére a helyzet korántsem olyan súlyos, mint amilyennek hangzik. Véleményük szerint a pénzügyminiszter túloz, ugyanis nyilatkozatában nem számolt a közeljövőben esedékes jövedelemadó-befizetésekkel, társadalombiztosítással és egyéb bevételi forrásokkal – ezek, valamint a napi több ezer dollárt hozó autópályadíj hamar befoltozhatják a lyukat.

A kétségbeesett segélykérést valószínűleg az indokolhatja, hogy az ország gazdasági és politikai helyzete miatt Zimbabwe csak nehezen talál magának bel- vagy külföldi hitelezőket: elég csak a 2008-as hiperinflációra vagy Mugabe elnök befektetőket elriasztó „fekete gazdasági felemelkedés” politikájára gondolni.

Tési Áron

Friss hírek