Ismét felveszi Sztálin nevét Volgográd

Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésésnek 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét – számolt be csütörtökön a Volga menti orosz város törvényhozóinak döntéséről az orosz állami hírtelevízió.

Sztálingrád, a hős város – így csak a hivatalos rendezvényeken nevezhetik majd Volgográdot szombaton és az év több ünnepnapján a felszólalók, a hatalom képviselői.

A Rosszija 24 televízió szerint a volgográdi duma képviselői a nagy honvédő háború veteránjainak kérésére hozták meg a döntést. Emellett szombattól egy hétig Volgográdban, Csitában és Szentpéterváron Sztálin portréjával díszített győzelmi buszok közlekednek majd. 

Az idén hat alkalommal lesz Volgográdból egy időre jelképesen Sztálingrád. Például május 9-én, a második világháborúban aratott győzelem napján, és június 22-én, a gyász napján is, amikor a fasiszta Németország csapatai megtámadták a Szovjetuniót. Augusztus 23-án, a Sztálingrádra mért nagy erejű és hatalmas pusztítást végző bombázás áldozatainak emléknapján is a szovjet vezetőről kapott néven nevezhetik meg a várost. 

A lenta.ru orosz hírportál jelentése szerint a volgográdi kommunisták és az Orosz Polgári Szakszervezet nevű csoport képviselői épp a helyi törvényhozási határozat megszületése előtt adták át az orosz államfőnek azt a petíciót, amelyet ötvenezren írtak alá, és amelyben arra kérték Vlagyimir Putyint, hogy újra Sztálin nevét viselhesse a hős Volgográd.  

Az aláírásgyűjtő akciót tavaly november 19-én indították – írta az orosz Novij Region internetes híroldal, amely szerint a volgográdiak „lélegzetüket visszafojtva várják”, hogy mivel lepik meg ezután őket a régió vezetői, akik folyton változtatni akarnak a város imidzsén. 

Szergej Bozsenov, a Volgográdi terület kormányzója például azért cserélné le a város jelképét, a Mamajev-kurgánt, a 200 napig tartó küzdelem áldozatainak emlékére dombra emelt emlékművön álló szobrot, mert az tragikus emlékeket ébreszt. 

A Volga menti nagyvárost alapítása évétől, 1589-től 1925-ig Caricinnak hívták, majd 1925-ben Sztálin nevét kapta és azt is viselte 1961-ig.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »