Újra magyar fiatalokra támadtak Temerinben

Temerinben már nem először fordult elő a hétvégihez hasonló eset, többször szóltak már a hírek a temerini magyarverésekről. Vasárnap hajnalban történt incidenst nemzeti gyűlöletet keltő falfelirat is megelőzte. A rendőrség kedden őrizetbe vette a verekedés két gyanúsítottját, folyik a vizsgálat, arra irányulóan is, hogy egyáltalán etnikai incidensről van-e szó.

 Január 26-án reggel a temerini Október 23-a utca lakói szembesülhettek a gyűlöletkeltő felirattal, majd ezután még huszonnégy óra sem telt el, amikor vasárnap hajnalban támadás ért két magyar fiatalembert. A fiatalok szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, amelynek tagjai – a sértettek elmondása szerint – hirtelen visszafordultak és rájuk támadtak. Az egyik magyar fiatalembert üveggel fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven. A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett.

Ötven méterre a tettük helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. A második támadásuk következményeként egy újabb magyar fiatal sérült meg, aki orrtörést szenvedett, két társa könnyebb sérülésekkel megúszta.

Pásztor alapos vizsgálatot kért

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elítélte a vasárnapra virradó éjjel Temerinben történt incidenst, közölte az elnök kabinetje.Mivel a média szerint etnikai indíttatású incidensről van szó, Pásztor felkérte az illetékes szerveket, hogy mihamarabb egy alapos vizsgálat során határozzák meg a verekedés körülményeit, majd a kezdeményezőket mielőbb találják meg és ügyüket vigyék bíróság elé.

„Ki kell vizsgálni, hogy igazak-e azok az állítások, miszerint nemzeti türelmetlenség által motivált incidensről van szó, vagy valami egészen másról. Elengedhetetlen az is, hogy a tetteseket mielőbb megtalálják és bíróság elé állítsák, mert csak így küldhető egy határozott és egyértelmű üzenet arról, hogy az ilyen események nem lesznek tolerálva, illetve senki sem teheti Temerint veszélyes településsé, ahol nem élhet biztonságban minden ott élő állampolgár” – szögezte le Pásztor.

Temerin község elnöke nyugalomra szólít fel

A verekedés körülményeinek sürgős feltárására szólította fel a rendőrséget és más illetékes szerveket Vladislav Capik is, temerini polgármester, hogy – mint mondta – az eset ne váljon ismételten manipuláció tárgyává, s ne az legyen az eset kicsengése, hogy a szerbek és a magyarok közötti türelmetlenségről van szó.

„Bízunk benne, hogy ez az incidens nem ad okot a türelmetlenség légkörének kialakulására, nem növeli a feszültséget és egyesek az esetet nem használják ki arra, hogy félelmet, pánikot keltsenek és gyűlöletet szítsanak a temerini polgárok között, aminek az elmúlt évek során már tanúi lehettünk” – nyilatkozta Capik. A községi elnök arra szólította fel a médiát és a nyilvánosságot, hogy ne túlozzák el az incidenst a szenzációhajhászás érdekében, s ne előlegezzék meg a nemzetek közötti összetűzés minősítést.

„Megengedhetetlen, hogy minden kocsmai verekedést általános hisztériakeltésre használnak ki, amely során a magyarokat és a szerbeket tendenciózusan ellenségekként mutatják be, s nem jószomszédokként”, mondta Capik, aki szerint egyesek már évek óta tehetetlenségük leplezéseként az ilyen incidenseket használják fel kicsinyes politikai céljaik megvalósításához.

A rendőrség vizsgálja, hogy etnikai incidensről van-e szó

Az újvidéki rendőrség közleménye szerint kedden őrizetbe vettek két helybeli lakost, akik a gyanú szerint részt vettek a minapi temerini verekedésben, ellenük feljelentést is tettek. Az újvidéki rendőrség az egymást követő két verekedéssel ellentétben csak egyről tud, amelyben három személy sérült meg, közölte a rendőrség. Arra vonatkozóan, hogy „csak” egyszerű kocsmai verekedésről, vagy nemzeti indíttatású incidensről van-e szó, a rendőrség nem közölt adatokat, arra hivatkozva, hogy vizsgálat folyik ennek kiderítésére.

Kitekintő összeállítás - Bábi Huanita

Friss hírek