Igazságügyi bizottságot állított fel Argentína és Irán

Vasárnap Argentína és Irán együttműködésüket jelentették be, hogy feltárják az 1994-es Buenos Airesben elkövetett robbantásos merénylet körülményeit. A bűncselekményt az Argentin-izraeli Betegsegélyező Egyesület (AMIA – Asociación Mutual Israelita Argentina) néven ismert zsidó közösség ellen követték el. A felállított igazságügyi bizottságba kizárólag nemzetközi jogászokat delegálnak, hogy vizsgálják felül a 85 áldozatot követelő 1994. július 18-i támadás részleteit. 

Cristina Fernández argentin elnök elmondta, hogy az argentin és iráni külügyminiszterek Etiópiában – az Afrikai Unió értekezlete alkalmából – hónapokon át tartó egyezkedések után írták alá a megállapodást. 

Héctor Timerman argentin külügyminiszter közlése szerint, a „történelmi jelentőségű” megállapodás lehetővé teszi, hogy – az „AMIA-ügyként” emlegetett eset kapcsán – mind a bíró, mind az ügyész kihallgassa a gyanúsítottakat. 

Az argentin bíróság Irán felelősségét is fel kívánja tárni az ügyben, az Interpol által körözött személyeket is kihallgatják. Teherán tagadja részvételét a támadásban.   

Buday Barbara

Friss hírek