Középpárttal kormányozhat Netanjahu

A Benjámin Netanjahu vezette Likud Bétenu politikai szövetség nyerte az izraeli előrehozott választásokat kedden. Kevésbé papírforma szerinti fejlemény, hogy Jair Lapid tévés személyiség középpártja, a Jes Atid (Van Jövő) bizonyult a második legnépszerűbbnek. A szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, a Likud Bétenu 31 mandátumot szerzett a 120 tagú Knesszetben – ez 11-gyel kevesebb a 2009-es eredményüknél –, a Jes Atid 19-et, ezt követi a Munkapárt 15 parlamenti hellyel, majd a szélsőjobboldali Bajit Jehudi (Zsidó Otthon) és az ultraortodox SaSz 11-11 mandátummal. Az izraeli arab pártok összesen 12 képviselőt küldhetnek a Knesszetbe.

Szerdai sajtótájékoztatóján az újraválasztott miniszterelnök azt nyilatkozta, törekszik a lehető legszélesebb koalíció kialakítására. Ebbe nagy valószínűséggel bekerül a meglepetés másodikként befutott Jes Atid párt is. Vezetője, Jair Lapid korábban a közös kormányzás feltételéül szabta az arab-izraeli békefolyamat újraélesztését, illetve annak a törvénynek a reformját, amely az ortodox zsidó diákoknak lehetővé teszi, hogy mentesüljenek hadkötelezettségük alól. Ugyanakkor Netanjahu várhatóan a nacionalista Bajit Jehudi és a vallásos SaSz pártokkal is kezdeményez majd koalíciós tárgyalásokat.

Netanjahu azt ígérte, a következő kormány prioritásai között szerepel a biztonság, illetve szociális és társadalmi szempontok: az állampolgári kötelességek egyenlőbb elosztása és a megfizethetőbb lakhatás. A várható középre tolódás ellenére palesztin vezetők és elemzők többnyire úgy látják, az új koalíció a béketárgyalások helyett továbbra is Izrael belügyeire és Irán feltételezett nukleáris fenyegetésére koncentrál majd.

Vas Gabriella

Friss hírek