Mali: az afrikai egységek elindultak

A Maliban állomásozó nemzetközi erők afrikai egységei (MISMA) elindultak az ország középső része felé Bamakóból – közölte szerdán a francia külügyminiszter.

Laurent Fabius a nemzetgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán elmondta, hogy a Bamakóba már korábban megérkezett afrikai csapatok egy része megindult a középső országrészben található városok felé. „Vagyis a MISMA gyorsabban feláll, mint terveztük” – hangsúlyozta. A katonák nemzetiségét, számát és azon városok nevét viszont nem közölte, ahova ezek a csapatok tartanak.

Bamakóban egy mali katonai forrás azt közölte, hogy 160 Burkina Faso-i katona érkezett Markalába (270 kilométerre Bamakótól), hogy átvegye a stafétabotot a franciáktól, akik egy stratégiai hidat őriznek a Niger folyón. Ezek az erők mehetnek majd tovább Nionóba és Diabaliba, két olyan északi településre, amelyet a közelmúltban foglalt vissza a mali és a francia hadsereg az iszlamistáktól – hangsúlyozta a forrás.  

A mali egységek oldalán külföldi erőként eddig csak a francia hadsereg vett részt a Mali északi részét nyár óta uraló iszlamista csoportok elleni harcokban. Fabius emlékeztetett arra, hogy Bamakóba már több mint ezer afrikai katona érkezett.  

Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű civil szervezet szerdán azzal vádolta meg a mali hadsereg katonáit, hogy megtorlásokat és kivégzéseket hajtottak végre az ország középső részén. Ennek kivizsgálására egy független vizsgálóbizottság felállítását követeli a jogi szervezet. A FIDH azt állítja: a Bamakótól 650 kilométerre északkeletre található Sévaré városában legalább tizenegy embert kivégeztek a mali hadsereg egyik katonai táborában, a pályaudvar és a kórház közelében. A megtorlások elsősorban a tuareg és az arab közösséget fenyegetik, amelyek egy része együttműködött a fegyveres iszlamistákkal. A France 2 közszolgálati televízió híradójának riportjában helyi fiatalok elmondták, hogy látták, amint mali katonák kivégeztek iszlamistákat, majd a holttesteket egy kútba dobták.  

Laurent Fabius a nemzetgyűlés testületében elmondta, hogy a problémát felvetette szerdán Django Sissoko mali miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén, és hogy Dioncounda Traoré mali államfő nyilvánosan rendre fogja inteni a mali csapatokat. A francia külügyminiszter jelezte: a tuaregek „a barátaink, leszámítva azokat, akik hagyták magukat beszervezni a terrorista csoportokba, amit teljesen elítélünk”.

A mali vezérkari főnök még kedden ígéretet tett arra, hogy a civil lakosság ellen megtorlásokat végrehajtó katonákat azonnal katonai törvényszék elé állítja a hadsereg.  

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter közben arról tájékoztatott, hogy a 13 napja tartó katonai intervenció eddig megközelítőleg 30 millió euróba került Franciaországnak, amely jelenleg 2300 katonát állomásoztat a nyugat-afrikai országban.

mti

Friss hírek