Támogatás nyújtható a márkushegyi bánya bezárásához

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte, hogy Magyarország 140 millió eurós állami támogatást nyújtson a „nem versenyképes” márkushegyi bánya 2014 végéig történő bezárásához és az ezzel együtt járó kísérőintézkedések finanszírozásához.

Megkapta a zöld jelzést szerdán a magyar kormány Brüsszeltől a bezárásra ítélt márkushegyi bánya felszámolásával összefüggő költségek közpénzből történő finanszírozására. A Bizottság által jóváhagyott állami támogatás összege 140 millió euró.

A Bizottság azzal a feltétellel járult hozzá az állami támogatáshoz, hogy a magyar hatóságok vállalták, hogy a támogatás mértéke idővel fokozatosan csökkenni fog és az összeg egy részéből kísérőintézkedéseket finanszíroznak majd a bányabezárás szociális és környezetvédelmi hatásainak a közömbösítésére.

A Vértes Erőmű tulajdonában lévő márkushegyi bányában kitermelt szenet villamos áram előállítására és fűtésre használják. A nem versenyképesnek minősített bánya 2014 végén fejezi be a működését. A Tanács által 2010-ben elfogadott határozat 2018 végéig lehetőséget ad állami támogatás nyújtására a versenyképtelen bányák bezárásához.

A Magyarország által a Bizottságnak benyújtott terv a termelési költségek fedezéséhez nyújtott állami támogatás fokozatos csökkenését irányozza elő; intézkedéseket helyez kilátásba a bányászat környezetvédelmi hatásainak enyhítésére és átképzési támogatást nyújt majd azoknak a bányászoknak, akik a bezárás miatt veszítik majd el az állásukat.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »